Cresterea copilului

#copii #parinti #familie #ritual

Importanta ritualurilor in familie

Ritualurile sunt un factor de echilibru in orice familie, sunt momente in care parintii si copiii se pot bucura impreuna si crea amintiri frumoase.

Ritualurile sunt importante deoarece ne acorda timp pentru a comunica si a ne rezolva problemele. Ele sunt o ocazie pentru intarirea valorilor familiale, pentru impartasirea experientelor si pentru a sarbatori impreuna.

Legaturile familiale sunt slabite de stilul de viata modern, care lasa foarte putin timp liber pentru comunicarea in familie .

Efectul ritualurilor in familie este simtit cel mai mult de copii. In primii ani de viata, cand totul este neprevazut si ei invata ceva nou si de zi, ritualurile in familie le pot asigura un sentiment de siguranta.

Ritualurile si traditiile pot fi anuale, lunare, saptamanale, zilnice sau sezoniere.

 

Copiii castiga cel mai mult din ritualurile in familie

 

Ocaziile speciale, sarbatorile si aniversarile sunt cele mai bune  momente pentru ritualuri care sa intareasca legaturile emotionale dintre membrii unei familii. Prima sau ultima zi de scoala sunt alte ocazii in care copiii se pot bucura se momente speciale alaturi de parinti.

Pentru a valorifica la maxim ocaziile speciale, trebuie sa-ti pui intrebarea: cat de mult ne bucuram de ele si ce invata copiii?

Pentru a avea succes, ritualurile si traditiile in familie trebuie sa fie distractive, flexibile si simple.

Fie ca este vorba de un desert care se serveste intr-o anumita zi sau in fiecare weekend sau de o plimbare prin parc duminica, ritualurile in familie au acelasi afect pozitiv asupra relatiilor dintre membrii familiei.

Ritualurile in familie dau ocazia copiilor sa se simta in siguranta si sa se simta egali cu ceilalti membri ai familiei.

Faptul ca fiecare are un rol special in desfasurarea unei activitati ii ajuta sa fie mai siguri pe sine.

 

Idei pentru crearea ritualurilor in familie

 

1  Stabileste o ora pe saptamana in care toti membrii familiei sa contribuie la treburile casei, iar apoi luati masa impreuna.

2  Planuieste un moment de recreere pentru fiecare weekend, timp in care toti membrii familiei au impreuna o activitate relaxanta si placuta. Puteti alege prin rotatie activitatea de familie.

3  Creeaza traditii pentru familia ta pentru fiecare sarbatoare mare. Puteti dona impreuna haine si jucarii vechi oamenilor nevoiasi sau puteti vizita rude apropiate .

4  Planifica o intalnire regulata in familie, in care sa discutati despre problemele fiecaruia, sa va ajutati reciproc sa gasiti solutii si sa planificati impreuna activitati placute. Pune telefoanele pe vibratii , inchide televizorul si bucura-te de apropierea membrilor familiei tale.

Cu cat copiii sunt mai implicati in planificarea ritualurilor in familie, cu atat acestea vor avea un efect mai pozitiv asupra lor.

 

Uneori poate fi dificil sa hotarasti ca timpul petrecut in familie este mai important ca o meditatie pentru cei mici sau o alta activitate educationala insa aceste momente nu trebuie vazute ca o corvoada.

Ritualurile in familie nu sunt evenimente care ii impiedica pe copii sa se ocupe de scoala sau de alte activitati. Prin aceste momente petrecute impreuna, copii vor invata o lectie pe care nu o pot invata din alta parte: faptul ca familia este pe primul loc. Ca parinte, este responsabilitatea ta sa te asiguri ca micutii inteleg acest lucru.

Ce ritualuri frumoase exista in familia ta?

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului