Cresterea copilului

#copii scolari #copii prescolari #prescolari #psihologi #scolari #comportament agresiv #tipete #comportament

Ingrijorator! Prescolari si scolari tot mai irascibili si furiosi! Ce este de facut

Tot mai multi prescolari si scolari manifesta comportamente agresive si provocatoare in relatiile cu adultii din viata lor, dar in special cu parintii. Aceste comportamente, ascund in spate anxietate si o stima de sine scazuta, sunt de parere psihologii.

Geanina Cucu Ciuhan, doctor in psihologie, este de parere ca in ultimii zece ani a crescut ingrijorator numarul cazurilor de copii furiosi, usor de enervat, care tipa cand cer ceva sau cand isi sustin punctul de vedere, care executa comenzile invers si sfideaza sau refuza sa se supuna regulilor, atat acasa, cat si la gradinita sau la scoala.

"Multi parinti incearca o gama larga de metode de disciplinare, trecand de la comunicarea calma si empatica la abordari coercitive si chiar pedepse. De regula, aceste metode sunt de natura a creste resentimentele copilului, care se manifesta din ce in ce mai violent si este tot mai greu de stapanit. Atunci cand am facut evaluarea psihologica a acestor copii am constatat ca, pe langa problemele comportamentale, apar aproape de fiecare data si dificultati emotionale majore, in special anxietate, stima de sine scazuta, iar in cazurile mai grave elemente sau ganduri depresive si chiar ganduri de suicid. Lucrurile sunt cu atat mai grave cu cat vorbim despre copii de 6-7 ani cu idei destul de conturate de suicid", declara prof. univ. dr. Geanina Cucu Ciuhan.

Mai mult decat atat, studiile de specialitate din ultimii ani au relevat acelasi lucru: o corelatie foarte inalt semnificativa intre tulburarea opozitionismului provocator la copiii prescolari si fobie (95% la copiii de 3 ani) sau anxietate excesiva si de separatie (95% la copiii de 5 ani).

"Dincolo de studii, am constatat din practica faptul ca atunci cand intervenim asupra anxietatii si stimei de sine scazute la acesti copii, problemele de comportament se diminueaza si ele. Altfel spus, aceste doua componente de baza – anxietatea si stima de sine scazuta – stau la baza furiei si opozitionismului copiilor prescolari si scolarilor mici. Tinand cont de acest lucru, este foarte important pentru parinti sa apeleze la ajutorul specializat al psihologului atunci cand copilul lor manifesta frecvent comportamente provocatoare si crize de furie, evaluarea emotionala a copilului fiind esentiala in asemenea cazuri. Programele corecte de psihoterapie in aceste cazuri includ psihoterapia copilului, psihoterapia familiei, observatia sistematizata la scoala si managementul comportamental al copilului in clasa, in stransa colaborare cu cadrul didactic (educator sau invatator)", adauga Geanina Cucu Ciuhan.

Sursa foto: twoworldsonechica.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului