Cresterea copilului

#copii #vorbire #intarziere vorbire #parinti

Intarzierea vorbirii la copii

Te uiti la colegii de gradinita ai copilului tau si observi ca ritmul acestora de vorbire este mult mai alert decat cel al prichindelului tau. Mai mult, nu ti se pare normal faptul ca abia gangureste cateva cuvinte si, de cele mai multe ori, refuza sa vorbeasca.

 

Inainte de a trece la presupuneri sau la incercari de a-ti forta si mai mult copilul sa vorbeasca, este indicat sa consulti un medic specialist. Acesta va fi in masura sa ii puna copilului tau un diagnostic si sa iti spuna daca problema sa este una de ordin medical sau tine de mediul in care se afla si influenta acestuia asupra copilului.

 

Iata cateva simptome care ar trebui sa te ingrijoreze:

 

  • Copilul are dificultati in mers
  • Copilul prezinta tulburari de auz
  • Nu scoate sunete
  • Nu face gesturi
  • Nu se uita la tine atuci cand ii vorbesti si nu raspunde atunci cand il strigi pe nume
  • Se comporta diferit fata de mediul exterior

 

In cazul in care medicul observa o afectiune serioasa, atunci te va indruma catre un specialist, care va stabili daca intarzierea in vorbire a copilului tau este cauzata de probleme ale auzului, dezvoltarea necorespunzatoare a sistemului nervos, autism sau malformatii fizice.

 

Trebuie sa tii cont de faptul ca acestea reprezinta totusi cazuri particulare, in majoritatea situatiilor cauza intarzierii de vorbire datorandu-se mediului in care se afla copilul. Nu astepta insa pana este prea tarziu pentru a-ti duce copilul la un control medical. In jurul varste de 3 ani - 3 ani si jumatate, copilul isi imbogateste vocabularul in fiecare zi; exista si cazuri in care copilul a vorbit abia dupa varsta de 4 ani, insa chiar si asa, prichindelul a recuperat rapid perioadele in care nu s-a folosit de cuvinte pentru a comunica. 

Este important sa observi evolutia copilului tau: daca ai un copil declarat sanatos de catre medic, atunci ai nevoie de rabdare si nu trebuie sa iti faci griji.

Pentru ca mediul in care traieste are un rol deosebit de important in viata copilului tau, ar fi indicat sa urmaresti reactiile copilului tau, conditiile in care se joaca sau invata, persoanele cu care intra in contact, pentru a-ti da seama care ar putea fi cauza intarzierii in vorbire.

Una dintre situatile frecvente in care copiii se confrunta cu intarzierea de limbaj o reprezinta familiile bilingve, in care copilul aude doua limbi straine si in mod automat este confuz. Desi medicii sustin ca un copil ce creste intr-o astfel de familie va absorbi ca un burete ambele limbi straine, fara sa simta povara invatatului, este recomandat ca, pana la varsta de 3 ani, sa folosesti in familie o limba de baza si sa introduci pe parcurs si cealalta limba straina .

Vei observa cum micutul tau va reusi sa inteleaga foarte repede si cea de-a doua limba straina si, daca ii vei vorbi in mod regulat folosindu-te de mediul bilingv , atunci copilul tau va invata in mod natural.

Copiii care prezinta intarzieri de vorbire risca sa se confrunte cu presiunile educatoarei, ale parintilor, dar si glumele copiilor in legatura cu acest „defect”. Cu cat vei incerca sa il fortezi mai mult sa vorbeasca, copilul va deveni inhibat si nu va reusi sa faca niciun progres.

Incearca sa il antrenezi intr-o discutie, pune-i intrebari directe , ofera-i timpul necesar sa se exprime, chiar daca isi va gasi cuvintele mai greu. In felul acesta il vei antrena sa vorbeasca, iar micutul se va simti incurajat sa se exprime.

Nu ii taia vorba si asigura-te ca, daca ai o familie mai numeroasa, nici fratii mai mari nu il bruscheaza sau il reped doar pentru ca vorbeste mai greu.

Nu face o problema din intarzierea in vorbire a copilului tau, ci incurajeaza-l sa se exprime. Rabdarea si interesul tau se vor dovedi mult mai eficiente decat presiunile constante asupra micutului.

Exista cazuri in care copilul este foarte iute, foarte agitat, se precipita atunci cand vrea sa se exprime si sfarseste prin a nu-si duce pana la capat ideile. Ajuta-l sa se calmeze, sa isi expuna fiecare idee pe rand, fara sa se enerveze sau sa lase frustrarea sa il blocheze.
 

Daca aceste situatii pot varia de la familie la familie, gasindu-si rezolvarea doar printr-un plus de atentie si rabdare, exista insa si cauze mai grave care stau la baza intarzierii in vorbire a copilului: dificultati de a se integra in anturaj sau in familie, lipsa afectiunii, parinti depresivi, conditii familiale proaste, lipsa comunicarii in familie. In cazul acesta, copilul se manifesta prin problemele sale de vorbire si este nevoie de interventia unui psiholog, care va sti cum sa il determine pe copil sa treaca peste aceste obstacole.

Sursa foto : img.webmd.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Top

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Culorile care atrag noroc in casa ta

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare