Cresterea copilului

#malformatii #cauze #copii #vorbire #limbaj #muzica #orl #intarziere vorbit

Intarzierea vorbitului la copii: cauze si solutii de dezvoltare a limbajului

Primii ani din viata copilului tau sunt cruciali in dezvoltarea limbajului. In general, pana la varsta de 2 ani, nu ar trebui sa te ingrijorezi daca micutul tau inca nu formeaza propozitii, iar bagajul sau lexical este format doar din cateva cuvinte. Totusi, nu ar strica o vizita la un psiholog, la un specialist logoped sau la un medic ORL-ist. Intarzierea vorbirii la copii are cauze multiple. Vestea buna este ca si tu il poti ajuta in acest sens.

Dezvoltarea vorbirii la copii

Pana la varsta de un an, bebelusul tau poate imita sunetele auzite in casa si se poate exprima mono si bi-silabic. Bagajul sau lexical cuprinde 5-10 cuvinte, printre care "mama", "tata" sau "papa". Copiii care au o privire intensa, insa nu raspund la zgomote, ar putea suferi de hipoacuzie.

Pana la 2 ani, un copil ar trebui sa pronunte intre 20 si 50 de cuvinte, cu care sa formeze propozitii scurte de doua cuvinte, iar intre 2 si 3 ani are loc asa-numita explozie de comunicare.

Specialistii afirma ca exista doua tipuri de limbaj al celor mici: pasiv, in care intelege si executa mici comenzi, insa nu pronunta cuvinte, si activa, in care intelege si vorbeste atunci cand este necesar.

Pentru ca fiecare copil are propriul sau ritm in care se dezvolta, nu trebuie sa te impacientezi daca el nu se incadreaza in tiparul cartilor. Totusi, daca ti se pare ceva in neregula, nu pierde timpul si cauta ajutor specializat.

Care sunt cauzele intarzierii vorbirii

Exista posibilitatea ca cel mic sa sufere o malformatie a limbii sau a cerului gurii, fiindu-i mai greu sa se exprime. In alte cazuri, specialistii au constatat o problema la nivel cerebral, zona creierului responsabila cu vorbirea este insuficient dezvoltata, ca urmare copilului ii este greu sa-si coordoneze limba, maxilarul si buzele pentru a se exprima.

Cele mai multe cauze au insa la baza problemele cu auzul, de aceea, daca observi ca nu poate vorbi normal, este indicat sa te prezinti cu el la un specialist ORL-ist.

Ce poti face acasa

Pe langa ajutorul specializat, poti si tu sa-ti ajuti micutul de acasa. Cum? Simplu, citeste-i, arata-i poze mari colorate si pune-l sa le identifice. Luati masa impreuna cu toata familia, vorbeste-i mult si rar sau pune-l in diferite situatii care necesita comunicarea.

Muzica este o metoda excelenta de a dezvolta limbajul copiilor, astfel ca nu ar fi rau sa ii canti in fiecare zi cantecele usoare, cu versuri simple. Prin exercitii zilnice, copilul poate sa faca progrese remarcabile la nivelul vorbirii.

Sursa foto:speechbuddy.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Culorile care atrag noroc in casa ta

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare