Cresterea copilului

#interviu #bunici #arbore genealogic #interviu bunici #amintiri copilarie

Interviu pentru bunici: descopera istoria familiei tale

Ti-a spus vreodata bunicul tau ca s-a nascut intr-o zi friguroasa de iarna, cu viscol ? Ti-a povestit bunica ta cum era la pension, pe vremea copilariei sale? Te-ai intrebat vreodata care era numele strabunicilor tai si ce meserie aveau? Un interviu pregatit special pentru bunici te ajuta sa descoperi istoria familiei nu intr-un mod stiintific, dimpotriva, intr-unul uman, care ti se va tipari in minte si in suflet pentru totdeauna.
 

Ce presupune interviul pentru bunici


Nu este cazul sa faci un in adevaratul sens al cuvantului si nici sa realizezi un interviu ca un jurnalist. Un interviu pentru bunici inseamna pur si simplu sa ai o discutie cu acestia despre viata lor, a parintilor si rudelor, o discutie despre trecutul familiei voastre.

Tot ce ai de facut este sa alegi momentul potrivit pentru o astfel de discutie si sa te pregatesti pentru a lua notite. Poti scrie intr-un caietel, poti folosi un reportofon sau sa filmezi. Fa-o cu tact, astfel incat sa nu tulburi atmosfera de intimitate si de incredere. Ar trebui sa fie o sarcina relativ usoara, deoarece bunicilor le place, in general, sa povesteasca despre trecutul lor.
 

De ce sa faci un interviu cu bunicii despre istoria familiei


Asa cum investesti in familie prin crearea unor cine festive sau prin fotografierea celor dragi, tot astfel, un interviu cu bunicii te apropie de acestia si te ajuta sa intelegi de unde provii.

Poate ca strabunicii tai s-au refugiat in timpul razboiului si nu ai stiut niciodata de acest lucru. Poate ca fratele bunicului a murit luptand pe front sau stra -strabunica ta se numea Pelaghia si era o mare frumusete in tinerete. Sunt multe lucruri pe care le poti descoperi despre cei din care te tragi.
 

Ce intrebari sa pui bunicilor


Intrebarile sunt practic nelimitate si pot fi alese in functie de ceea ce te intereseaza mai mult, precum si in functie de ceea ce sunt dispusi bunicii sa povesteasca. Este bine sa-i cunosti pentru a sti care sunt subiectele vulnerabile. Iata in continuare cateva intrebari de interes general:

1 Intreaba-i si noteaza-ti numele lor complet, precum si pe al parintilor lor, fratilor, surorilor, bunicilor, unchilor etc. Poti avea parte de tot felul de surprize.

2 Roaga-i sa-ti povesteasca despre copilaria lor, despre scoala, tinerete, casatorie etc. Ai putea descoperi jocurile copiilor de la inceput de secol, ce inseamna un ceai dansant sau ca burlacii de altadata se numeau, elegant, "cavaleri".

3 Intreaba care au fost meseriile si activitatile pentru fiecare membru al familiei. Uneori apar detalii fascinante in ceea ce priveste profesia, cum ar fi un strabunic care era director de scoala.

4 Roaga-i pe bunici sa-ti povesteasca despre perioadele politice prin care au trecut. Unii dintre ei isi amintesc de Regele Mihai in tinerete, de razboi, de colectivizare si de multe lucruri care li s-au intamplat sau pe care le-au vazut.

5 Istoria medicala a familiei constituie o informatie deosebit de importanta pentru orice membru al acesteia. Aici este bine sa-ti iei notite si sa le pui la dispozitia tuturor, la nevoie.

Sursa foto: nsw.gov.au
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Pune o intrebare