Cresterea copilului

#familie #eco #mama

Invata-ti familia sa fie eco

Poluarea si incalzirea globala sunt subiecte din ce in ce mai controversate. Afla ce poti face tu si familia ta pentru ca copiii tai sa se bucure de o planeta curata.

Dezastrele ecologice provocate de om se inmultesc de la an la an, dar si numarul oamenilor carora le pasa de mediul inconjurator creste. Protejarea mediului inconjurator incepe cu noi insine si cu lucruri mici, care adunate aduc un efect pozitiv asupra planetei.

Mama, ca membrul cel mai activ in organizarea familiei, are rolul cel mai important in educarea tuturor membrilor familiei in ceea ce priveste mediul inconjurator si modul in care putem contribui fiecare la sanatatea planetei.

Afla mai jos care sunt cele mai importante lucruri pe care le poti face alaturi de familia ta ecologica. Vei observa ca, in multe cazuri, un lucru bun pentru mediul inconjurator este bun si pentru bugetul familiei .

 

Reciclarea si reutilizarea

 

Primul pas pe care il poti face alaturi de familia ta este sa incepi sa reciclezi. Separa hartie si recipientele din plastic si sticla de gunoiul menajer.

Atunci cand mergi sa le depui in containerele speciale verzi, galbene si albastre, ia si copiii cu tine si explica-le de ce e important sa refolosim aceste materiale. Spre deosebire de gunoiul biodegradabil menajer, plasticul si sticla se descompun foarte incet si au un efect negativ asupra mediului.

Cand trebuie sa arunci un produs electronic, cere informatii de la Primarie despre zilele in care acestea sunt ridicate gratuit si explica-le celor mici ca aparatura electronica polueaza foarte mult atunci cand este aruncata la gunoi.

Gandeste-te de doua ori inainte sa arunci un lucru pe care nu il mai folosesti. Altcineva ar putea avea nevoie de el. Poti ajuta un om sarman si reduce cantitatea de gunoi care ajunge la gropile de gunoi poluante. Pe Freecycle.org poti gasi alti oameni care aleg sa fie eco oferind lucruri de care nu mai au nevoie si oameni care aleg sa nu cumpere lucruri noi, al caror Proces de productie polueaza mediul inconjurator.

 

Nu irosi energia si apa

 

Dintre actiunile ecologice, efectul cel mai mare asupra bugetului familiei tale il pot avea economiile la energie si apa.
Nu lasa televizorul sau computerul deschise atunci cand nimeni nu le foloseste si invata-i pe cei mici sa stinga lumina atunci cand parasesc o camera goala.

Becurile fluorescente sunt mai scumpe decat cele clasice dar au o durata de viata mult mai lunga. Chiar daca nu ating luminozitatea maxima imediat dupa aprindere, efectul becurilor ecologice poate fi observat cu usurinta in factura de electricitate. Becurile ecologice emit mai putina caldura, astfel ca vara vei face economii si cu aerul conditionat.

Nu lasa in priza incarcatoarele pentru aparatura electrica atunci cand nu le folosesti. Chiar daca nu sunt conectate, ele consuma energia electrica.

Daca alegi sa mergi pe scari si eviti liftul atunci cand nu este necesar, faci un lucru bun pentru mediu si pentru sanatatea ta.

Stiai ca frigiderul consuma mai multa energie atunci cand elementele din spatele lui sunt pline de praf? Curata spatele frigiderului de praf in mode regulat.

Le poti explica copiilor sa inchida apa de la robinet cat timp se spala pe dinti si astfel vei plati mai putin la intretinere, consumand mai putin apa, resursa care devine din ce in ce mai pretioasa in anumite regiuni ale lumii. Daca ai robineti care nu se inchid perfect si lasa apa sa picure, repara-i.

Cand iti inveti copiii sa se spele singuri, arate-le ca pot opri robinetul cat timp isi intind samponul in par sau cat timp se sapunesc. Chiar daca baia e prilej de joaca pentru multi micuti, invata-i sa nu faca dusuri foarte lungi.

 

Atentie la cumparaturi

 

Foloseste sacose reutilizabile atunci cand faci cumparaturi. Cauta in magazine produsele produse de companii care incearca sa polueze cat mai putin. Produsele eco au ambalaje cat mai simple, pentru a preveni acumularea de gunoi.

Nu mai cumpara baterii. Acestea sunt deosebit de toxice atunci cand sunt aruncate, foloseste acumulatori care pot fi reincarcati.

Evita sa cumperi pungi de plastic . Foloseste in schimb recipiente reutilizabile. Alege produsele de curatenie care pot fi gasite si sub forma de "rezerve", pentru a cumpara mai putine recipiente de plastic.

Acestea sunt doar cateva sfaturi pe care oricine le poate pune in practica alaturi de cei dragi. Ele nu implica sacrificii, ci doar putin disciplina. Nu uita: copiii tai au nevoie si de excursii in natura pentru a intelege cum fiecare actiune a lor are un efect asupra mediului.

Odata ce le explici apropiatilor tai importanta protejarii mediului, ei ii pot educa si pe altii sa fie eco.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului