Cresterea copilului

# jocuri educative #invatarea numerelor # educatie copil

Invatarea numerelor, 7 metode atractive pentru copii

Numerele sunt printre primele concepte abstracte invatate de copii. Acestia reusesc sa le recunoasca si sa le scrie de la varste foarte fragede, iar numararea de la 1 la 10 este floare la ureche pentru cei mai multi micuti de 2-3 anisori. Insa numerele se invata cu ajutor din partea parintilor, care trebuie sa gaseasca cele mai atractive si usoare metode de a le prezenta celor mici!

1 Cumpara-i cartonase cu numere

Exista pe piata o multime de cartonase educative pentru copii inscriptionate cu numere. Alege unele cu numere de la 1-10, suficient de mari, colorate si desenate frumos, pentru a suscita interesul celor mici.

Pe langa felul in care se aud numerele, micutul trebuie sa stie si cum arata fiecare cifra in parte.

Cartonasele sunt utile pentru a-l ajuta pe copil sa-si faca o idee despre imaginea numerelor. Pronunta-i numarul pe masura ce ii arati cartonasul cu imaginea lui, pentru ca micutul sa reuseasca sa faca legatura intre felul in care suna si cel in care se arata numarul respectiv.

2 Faceti impreuna o carte cu numere

Dupa ce i-ai facut deja cunostinta micutului tau cu numerele de la 1-10, este timpul sa aprofundati cunostintele invatate si sa creati impreuna o carticica in care micutul tau sa le scrie si sa le coloreze frumos.

Ajuta-l sa lege 10 foi si faceti si o coperta cartonata si colorata pe care sa o atasati carticelei. Abia apoi purcedeti la treaba, la invatarea scrierii numerelor.

Nu trebuie sa completeze toata carticica intr-o zi. Eventual puteti dedica o zi unui singur numar, pe care il scrieti pe una dintre foi si in jurul caruia sa faceti asocieri familiare, pentru ca micutul sa il retina mai usor.

3 Introdu numerele in conversatii

Asociaza numerele cu tot soiul de lucruri care-l inconjoara. Cel mai la-ndemana este chiar corpul lui.

De exemplu, cand ii vorbesti de nasuc, profita de subiect pentru a-i preciza ca toata lumea are un singur nasuc (si arata-i si numarul 1 pe un cartonas), cand vine vorba de ochi adu in discutie cifra 2 si explica-i ca oamenii au 2 ochii, ca degetele de la o mana sunt in numar de 5 si ca daca le adunam fac 10.

4 Invata-l poezii si cantecele cu numere

Exista o multime de poezii si cantecele educative pentru copii. Unele dintre ele au ca tema , pe care copilul le poate retine usor prin intermediul rimelor si prin asocierea lor cu animalute, obiecte din jur, zile ale saptamanii, povesti clasice.

Acestea folosesc asocieri utile, simple si pe intelesul celui mic - capra cu 3 iezi , 7 zile intr-o saptamana, 4 - un scaun intors invers, 1 - un carlig sau baston etc.

5 Provoaca-l sa numere obiectele din jur

Acum, ca micutul tau este deja un mic expert cand vine vorba de cifrele de la 1 la 10, va puteti distra prin casa si pe afara, exersandu-le mereu, prin numerotarea masinilor, a jucariilor, a cuburilor de construit, a pieselor de lego , a produselor de la cumparaturi, a ingredientelor pentru retete etc.

6 Fa concursuri amuzante si interesante

O alta metoda atractiva pentru micut este realizarea unor concursuri in care sa fie provocat sa identifice anumite numere in schimbul unui premiu pus in joc.

Arata-i cartonase cu numere, intr-o ordine aleatorie, si vezi cate dintre ele recunoaste. Stabileste reguli si premii inainte de inceperea concursului.

7 Cumpara-i

Exista in comert o multime de jocuri utile pentru a-l invata nu numai sa recunoasca si sa scrie numere, dar si sa faca adunari si scaderi mai usor.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului