Cresterea copilului

#iritatie #bebelus #copil #sanatate #medic #parinti #scutec #caldura

Iritatia de caldura la bebelusi

Iritatia de caldura reprezinta o afectiune a pielii intalnita deseori in randul bebelusilor cu varsta cuprinsa intre 4 si 15 luni. Aceasta apare atunci cand pielea micutului intra in contact cu transpiratia sa. Supraincalzirea pielii este principalul factor raspunzator pentru aparitia iritatiei datorate caldurii.

 

Pielea inrosita si uneori inflamata sunt semnele care iti vor indica faptul ca pielea bebelusului tau este iritata. Daca acestea apar in zonele in care pielea este tinuta mai strans de imbracaminte, precum piept, stomac, gat, zona genitala, fundulet sau coapse , atunci sunt sanse mari ca micutul sa fie iritat de la caldura. Daca acesta poarta palariute sau caciulite, atunci vei observa ca si zona capului este iritata.

Iritatia de caldura nu apare numai in anotimpul cald, ci si in zilele mai reci, atunci cand insa iti imbraci copilul mult prea gros. Pielea acestuia incearca sa se raceasca si formeaza, ca mecanism de aparare, transpiratia. Daca bebelusului ii este prea cald, porii se inchid, iar transpiratia nu mai poate fi elimiata. In acest fel isi face aparitia iritatia.

 

Cat de periculoasa este iritatia de caldura?

 

Nu trebuie sa iti faci prea multe griji din cauza acestui tip de iritatie , dar asta nu inseamna ca o sa treaca de la sine.
In primul rand, iritatia te anunta ca trebuie sa iti imbraci copilul mai subtire, pentru a evita supraincalzirea. Aseaza-l apoi intr-o camera aerisita, cu o temperatura potrivita sau macar intr-un colt mai umbros.

 

Aseaza bebelusul pe un prosop din bumbac care va absorbi transpiratia. Sterge zona afectata cu un alt prosop moale, inmuiat in apa rece. Nu freca zona respectiva. Daca nu ai posibilitatea de a-ti ingriji imediat bebelusul, indeparteaza excesul de haine si lasa zona afectata sa se usuce la aer.

 

Nu aplica uleiuri sau lotiuni pe iritatie, pentru ca poti inrautati situatia. Singura problema este ca micutul va incerca sa zgarie zona respectiva. Putina pudra va mai calma mancarimile, insa ar fi indicat sa ii tai unghiile micutului si eventual sa ii acoperi manutele pe timp de noapte cu niste manusi pentru bebelusi, pentru a-l impiedica pe acesta sa atinga zona respectiva.

 

Cum poti preveni iritatia de caldura?

 

Imbraca-l pe copil corespunzator, in haine mai largute, confectionate din materiale naturale. Acestea absorb mai usor transpiratia si permit pielii sa respire.

In zilele calduroase, nu il lasa pe copil prea mult la soare, ci aseaza-l in locuri umbroase. Asigura-te ca acesta este bine hidratat si verifica-i in mod constant temperatura corpului, atingandu-i pielea pentru a vedea daca este infierbantata.

Atentie! Daca iritatia nu dispare in cateva zile sau pare ca se inrautateste, consulta medicul!

Sursa foto : the- parenting -magazine.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Ce influenta are echinoctiul de toamna asupra noastra

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare