Cresterea copilului

#sah #atentie #logica #memorie #simt tactil #bebelus #sudoku #monopoly #copii #copil #jucarii #jocuri

Jucariile – mijloace necesare in procesul de invatare

Chiar daca la prima vedere jucariile sunt concepute pentru distractia celor mici, jucariile reprezinta una dintre cele mai eficiente mijloace de invatare. Acest lucru are loc in momentul in care acestea sunt alese corespunzator varstei si nivelului de dezvoltare.



Copilul se poate plictisi, daca “provocarea” este prea mica, sau dimpotriva, se poate simti coplesit de sarcinile care ii sunt propuse. Pentru a veni in ajutorul parintilor, producatorii de jucarii ataseaza acestora varsta medie careia ii corespunde.

Un joc bun il va determina pe copil sa se joace in mod constructiv, sa observe, sa descopere si chiar sa strice jucaria.

Jucarii pentru bebelusi

Bebelusii invata sa isi fixeze privirea asupra unui obiect, de acea printre jucariile recomandate sunt cele care se agata de patut sau de perete. Acestea ii ofera copilului posibilitatea de a le observa in voie si de a-si exersa vazul. Mai mult, jucariile pentru bebelusi sunt colorate in tonurile de baza, pentru ca acestia abia incep incet, incet sa distinga culorile primare.

De asemenea, jucariile pentru bebelusi trebuie sa dezvolte simtul tactil si auzul. Pentru aceasta, este important ca jucariile sa fie confectionate din materiale diferite. Chiar daca auzul bebelusilor nu este dezvoltat, acestia chiar pot raspude sunetelor. Este cunoscut faptul ca psihologii recomanda muzica lui Mozart ca fiind ideala pentru dezvoltarea bebelusilor.

Dintre jucarii, se recomanda: oglinzile (din material care nu se sparge), jucarii muzicale, jucarii de plus , leagane pentru bebelusi, jucarii pe care acestia le pot musca etc.

Prescolarii

La aceasta varsta copiii adora sa faca miscare si sunt foarte curiosi sa descopere ce poate face o jucarie. In acest sens, sunt recomandate jocurile care fac zgomote sau pot fi transportate in voie, care pot fi desfacute sau implica alte actiuni care ii dezvolta dexteritatea: jucariile gen telefon, cuburile pentru construit, masinute, trenulete care pot fi miscate in voie.

Printre jucariile recomandate, se regasesc cele de tip puzzle, trenuletele, masinutele, blocurile pentru construit, inelele din plastic etc. Acestea ii exerseaza copilului atentia, coordonarea, recunoasterea formelor. Mai mult, sunt construite pe grade de dificultate, astfel incat se gasesc pentru toate varstele.

Pe masura ce copilul creste, pot fi introduse si papusile. In acest fel, cel mic poate crea dialoguri, situatii, exersandu-si astfel imaginatia si vorbirea. Mai mult, copilul poate face cunostinta cu activitatile din viata de zi cu zi, jucandu-se cu seturile specializate pe o anumita tema: in bucatarie – tacamuri din plastic, mobilier de bucatarie in miniatura, jocul de-a doctorul – trusa de jucarie cu instrumentele de lucru ale unui doctor etc. important este ca toate acestea sa ii exerseze creativitatea.

Scolari

La aceasta etapa, interesele se schimba. Copii inlocuiesc, de obicei, jucariile cu jocuri sau cu mijloace care le folosesc la desfasurarea unor activitati optionale. Jocurile alese ar trebui sa ii dezvolte memoria, aptitudinile de comunicare, atentia.

Incearca sa achizitionezi jocuri gen Monopoly, sah, sudoku, jocuri de memorie si logica; de asemenea, exista o serie de kituri speciale pentru modele de nave, avioane, masini sau programe ce au ca tema stiinta sau arta. Sporturile ar trebui sa ocupe loc in timpul copilului tau, mai ales cele specifice acestei varste: mersul pe bicicleta, rolele etc.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului