Cresterea copilului

#copil #bebelus #educatie #familie #parinte

La ce se gandesc bebelusii?

Este o intrebare pe care orice mamica si-a pus-o, uitandu-se cum puiul ei isi roteste ochii in stanga si in dreapta, observand orice miscare sau schimbare de peisaj. Alison Gopnik, autoarea cartii “Bebelusul-filozof”, a colaborat cu diversi cercetatori, incercand sa afle la ce se gandesc cei mici. “Se pare ca bebelusii si copii stiu si invata mai multe decat adultii!”, a afirmat scriitoarea.

 

“In urma cu 20 de ani, cercetatorii sustineau ca mintea bebelusilor este lipsita de logica ”, sustine Alison Gopnik. Iata cateva dintre cele mai importante descoperiri ale cercetatorilor referitoare la modul in care functioneaza mintea bebelusilor si a copiilor mici.

Bebelusii uimesc prin logica

Pana nu demult se credea ca micutii sunt capabili sa faca legaturi logice incepand cu varsta de 7 ani. Studii recente contrazic insa aceasta afirmatie, venind cu o teorie mult mai spectaculoasa.

Se pare ca bebelusii incep sa isi dea seama cum merg lucrurile si care este logica acestora chiar din perioada in care au ajuns la 7 luni. “Pana si copii mici realizeaza ca oamenii au dorinte si anumite scopuri. Atunci cand bebelusul tau observa ca iti indrepti mana spre un obiect, isi poate da seama ca de fapt, tu vrei sa il apuci pentru a-l utiliza”, sustine Gopnik.

Copiii stiu ca prietenii imaginari nu exista

Peste 70% dintre copii au avut, la un moment dat, un prieten imaginar. Prima reactie a parintilor este sa se ingrijoreze pentru modul in care acesta gandeste. De asemenea, parintii sunt cei care incearca sa ii ofere copilului o alternativa a prietenului imaginar, pentru ca se tem de efectele acestui tip de comportament pe termen lung.

Alison Gopnik sustine insa ca micutul nu cauta sa isi aline singuratatea, ci incearca sa ofere un sens lucrurilor pe care le observa la ceilalti. “Incepand cu varsta de 3, 4 ani, copiii realizeaza ca prietenii imaginari nu exista. Acestia vor sa inteleaga cum gandesc alti oameni, care este modul celorlalti de a se comporta si motivele pentru care actioneaza intr-un anumit fel. De aceea, incep sa isi imagineze diverse posibilitati: cum ar fi, de exemplu, daca o persoana ar putea fi invizibila sau inalta cat un urias?”

Copiii au nevoie de raspunsuri

Atunci cand copilul tau te intreaba constant “De ce?”, sunt mari sanse sa iti pierzi cumpatul si sa ii oferi niste raspunsuri neadevarate, fanteziste, doar doar vei scapa mai repede de insistentele acestuia. Gandeste-te insa ca cel mic nu incearca sa te enerveze, pur si simplu nu se poate abtine.

“Copiii vor sa afle cat mai multe lucruri despre ceea ce se intampla in lume. Privindu-i pe adulti ca persoane care au raspunsurile la toate intrebarile lor, ii urmaresc pe acestia pana obtin ceea ce isi doresc.”, sustine Alison Gobnik. Fii rabadator, ofera-i raspunsurile de care are nevoie si bucura-te de aceste momente. Vor veni clipe in viata voastra cand te vei ruga de copilul tau sa purtati discutii seriose despre tot felul de lucruri.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului