Cresterea copilului

#mama #copil #tata #nastere #familie #mama singura

Mama singura. Stima sau stigmat?

Deunazi o prietena de-a mea mi-a comunicat ca vrea sa faca un copil. Binenteles ca prima intrebare care mi-a venit in cap a fost: „Pai cu cine???”. Stiam ca momentan nu este implicata in vreo relatie serioasa si ca nici nu si-ar dori lucrul acesta prea curand. Tocmai ce a incheiat o poveste de dragoste dureroasa si nu mai vrea sa stie de problemele sufletului.

Cu toate acestea i s-a casunat pe copii. Imi spune tot timpul ca un bebe mic ar umple golul pe care il simte, ca ea are foarte multa dragoste de oferit si ca aceasta ar fi cea mai indicata persoana caruia sa i-o daruiasca. Insa nu ar fi un gest egoist din partea ei? Sa priveze un suflet inca nenascut de figura paterna, atat de importanta in viata unui om?

Cand i-am spus si ei lucrul acesta, mi-a replicat simplu: „Poate ca ai dreptate, dar daca de exemplu ar fi avut tata, dar acesta ar fi plecat dupa 10 ani cu secretara si ne-ar fi lasat balta si pe mine si pe el. Crezi ca atunci, gestul ar fi fost mai putin egoist?”.

Ce e drept n-am mai avut ce sa-i spun. Pana la urma, sunt foarte multe cazuri cu micuti care cresc fara figura tatalui in viata lor din circumstante cu totul diferite decat cele ale prietenei mele, cum ar fi de exemplu abandonul, decesul sau altele. O mama insa intotdeauna isi va iubi copilul si va face orice pentru el chiar daca tatal va fi  prin preajma sau nu.

Pe de alta parte, prietena mea mi-a mai spus ca a sosit timpul. Are 35 ani si ceasul biologic incepe sa ticaie din ce in ce mai tare. Iar, pentru o femeie, sa fii mama este unul dintre cele mai frumoase daruri primite de la Dumnezeu. De ce sa-si refuze acest dar? Doar pentru ca nu exista un barbat in viata ei?

 

Cum vede insa societatea aceasta decizie a unei femei singure de a deveni mama?

 

Daca vorbim despre posibilitatea de a-i oferi confortul material necesar, cu siguranta, in cazul de fata, aceasta nu ar fi o problema. Prietena mea are un job bine vazut care ii aduce satisfactii financiare, suficiente pentru a-i asigura o viata indestulatoare copilului. Daca se pune problema unei figuri masculine in viata micutului, nu pot spune decat atat: intotdeauna vor exista frati, unchi , bunici prin preajma. Ce e drept, acestia nu-i pot lua locul tatalui, dar pot fi un substitut foarte bun, atata vreme cat exista dragoste si afectiune la mijloc.

Clar este ca, dupa o discutie de o ora si jumatate cu prietena mea, nu mai stiam ce argumente sa-i mai aduc pentru a o determina sa nu faca acest pas. Ba mai mult de atat, ajunsese sa ma convinga ea pe mine.

Lucru care mi-a dat de gandit. Eu, de exemplu, as fi in stare sa fac lucrul acesta? Este vorba pana la urma de o decizie majora care iti poate schimba viata atat tie cat si a celui care se va naste. Sa decizi viitorul cuiva fara ca acel cineva sa poata riposta , poate fi trecut drept un gest egoist. Iar acesta nu poate fi indulcit decat cu multa dragoste, putere si convingere.

Intalneste cei mai interesanti baieti si cele mai frumoase fete din Romania si din strainatate. Nu ezita sa-ti gasesti si tu fericirea cu ajutorul sistemului de dating online. Creeaza-ti profil pe dating.acasa.ro .
 

foto : www.askamum.co.uk

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului