Cresterea copilului

#familie #relatii de familie #comunicare #mancare #masa #cina #sanatos #in familie #copii #parinti #afectiune #aromnie

Masa in familie. Mai mult decat o masa acasa

Pentru multe familii, luatul mesei impreuna a devenit un soi de traditie uitata undeva prin cotloanele copilariei. Insa multi specialisti sunt de parere ca un pranz sau o cina in familie este o modalitate simpla si eficienta  de a reduce abuzul de substante periculoase la adolescenti si de a creste copii mai sanatosi. Despre ce este vorba mai exact si cum poti profita din plin de o masa in famlie, afli in cele ce urmeaza.


Care sunt avantajele cinei in familie


• Mentii usa comunicarii deschisa. Un mediu cald, o atmosfera placuta, multe bunatati pe masa si cei dragi alaturi de tine, iata un tablou perfect in care comunicarea isi poate face loc cu usurinta. Iar o comunicare buna duce la armonie si pace in famlie.

• Esti mereu informata. Stii tot ce se intampla cu copiii tai, ce le place si ce nu, care sunt pasiunile, hobby-urile si problemele lor. Astfel, iti va fi mult mai usor sa le creezi mediul necesar dezvoltarii unui comportament adecvat.

• Mananci mai sanatos. S-a dovedit stiintific ca cei care iau masa impreuna regulat consuma o cantitate mai mare de vitamine si minerale. Copii care iau masa alaturi de parinti mananca mai multe fructe si legume decat cei din familile care nu obisnuiesc sa ia masa impreuna.

• Scazi ispita substantelor ilicite . In urma unui studiu realizat de o universitate din Minnesota , Statele Unite, s-a stabilit ca adolescentii de ambele sexe care au inclusa in program cina in familie sunt mai putini tentati sa consume droguri decat ceilalti.

• Iti ajuti fata sa se dezvolte armonios. Specialistii au ajuns la concluzia ca adolescentele care iau masa acasa in familie au sanse mai mici de a deveni bulimice si anorexice.


Ce sa vorbesti in timpul unei mese in familie?


• Roaga pe fiecare membru al famliei sa impartaseasca cu ceilalti o experienta importanta a zilei respective.

• Construieste alaturi de cei mici meniul de a doua zi. Ce va contine? Cum se vor imparti sarcinile? Care dintre ei se va ocupa de gatit si care de spalatul vaselor ?

• Faceti schimb de amintiri din trecutul familiei.

• Discutati despre o activitate pe care sa o faceti in familie si dupa aceea notati-o in calendar pentru a o pune in practica.

• Vorbeste cu copiii tai despre o carte pe care au citit-o sau un film pe care l-au vazut. Aceasta activitate se poate transforma usor intr-un club literar in familie sau o seara de film si popcorn .

• Intreaba-i pe cei mici de cursurile pe care le-au avut, temele pentru acasa, profesori si vino cu indicatii si sfaturi.


Cum sa prepari o cina simpla in familie?


• Ai grija ca de fiecare data o masa sa includa substantele nutritive de baza.

• Nu te opri asupra unui singur fel de mancare, alege sa diversifici meniul. Astfel, daca astazi ati servit friptura la gratar cu sote de ciuperci, maine opteaza pentru o supa si paste.

• Fii atenta, in cazul in care incluzi in meniu un fel de mancare care stii ca nu le vor placea nazdravanilor tai, gen brocolli, adauga pe lista si desertul lor favorit, drept recompensa pentru ca si-au mancat legumele.

• Invata tot timpul retete noi si cauta sa prepari mese cat mai sanatoase, pline de vitamine si toate celelalte substante nutritive potrivite pentru o crestere armonioasa.

Este bine sa faci cat mai multe lucruri impreuna cu familia ta. Impartind ideile si fiind prezenta trup si suflet in viata celor dragi, iti este mai usor sa ai familie unita, in care comunicara si intelegerea sunt de baza. Din acest motiv, beneficiile unei mese in familie isi vor face simtite prezenta nu doar la ora mesei, ci mult timp de la incheierea ei si spalarea vaselor. Astfel, alege sa scoti aceasta traditie de pe lista celor pe cale de disparitie si sa o pui inapoi pe lista de prioritati.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Ce influenta are echinoctiul de toamna asupra noastra

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare