Cresterea copilului

#club #adolescent #droguri #alcool #prieten #anturaj

Masuri de precautie pentru adolescentii care frecventeaza cluburile

Copilul tau se simte bine in compania prietenilor si adora sa petreaca weekendurile in cluburi sau prin oras. Desi incerci sa ii oferi si un pic de libertate, anturajul in combinatie cu o atmosfera petrecareata ii pot face rau copilului tau. Iata cateva reguli din “instructajul” pe care trebuie sa i-l prezinti inainte sa mearga in club.

Consumul excesiv de alcool combinat cu tigari sau droguri pot duce la consecinte nefavorabile pentru adolescentul tau: probleme de sanatate , probleme cu legea sau abuzuri sexuale, toate acestea reprezinta pericole la care este expus copilul tau.

Desi nu ii poti interzice iesirile cu prietenii, asta nu inseamna ca, in calitate de parinte, nu ar trebui sa ii oferi sfaturi pretioase care il vor tine departe de probleme. Totusi, incearca sa capeti treptat incredere in acesta.

La inceput ai putea sa ii dai voie sa mearga la petreceri organizate la casa unuia dintre colegii sai; verifica modul in care se desfasoara lucrurile vorbind cu parintii gazdei, care vor aprecia ca adolescentul are un parinte grijuliu.

Stabileste o ora la care acesta sa ajunga acasa; daca o respecta, atunci va sti cum sa iti castige increderea, daca nu, aplica pedeapsa sau restrictiile asupra carora ati cazut de acord inca de la bun inceput.

Invata sa ii cunosti prietenii; invita-i la tine acasa, fii o gazda primitoare si un prieten pentru copilul tau, pentru ca astfel adolescentul va avea incredere in tine si nu se va furisa peste tot pentru a fi alaturi de “gasca”. Iar pentru serile in care iese in oras cu prietenii si merge la discoteca, la serate sau in cluburi, iata regulile de baza care il vor tine departe de probleme.

Sfatuieste-l pe copilul tau sa consume doar bauturi sigilate, pe care le desface personal sau care sunt desfacute in fata sa. Fie ca este vorba de un bar sau o petrecere alaturi de prieteni, roaga-l sa fie atent la aceste detalii. In febra evenimentelor, se poate intampla ca un tanar mai aventuros sau un barman pus pe glume sa ii strecoare in bautura substante stupefiante care il vor impinge pe copilul tau sa isi piarda controlul asupra faptelor sale.

De asemenea, roaga-l pe adolescent sa stea mereu cu ochii pe sticla sau paharul din care bea, pentru ca oricand cineva ii poate strecura droguri fara voia sa. Explica-i faptul ca, in vartejul unei petreceri, chiar si prietenii sai pot fi pusi pe sotii si nu ar trebui sa aiba prea mare incredere in acestia.

Sfatuieste-l sa nu guste bauturile preparate pentru un grup intreg
. La unele petreceri se obisnuieste sa se bea la gramada, din aceeasi sticla, deseori sticla respectiva fiind de fapt un amestec de mai multe bauturi. Explica-i faptul ca ar trebui sa stie intotdeauna ce bauturi consuma.

Spune-i sa nu cedeze la insistentele prietenilor si sa nu consume nimic din ceea ce nu doreste, ca droguri sau alcool. Daca se simte presionat in vreun fel, ar trebui sa te sune imediat sau sa ia legatura cu un adult, faca sa se teama de faptul ca ar fi ridiculizat de catre prieteni.

Daca incepe sa se simta diferit, ametit, nestiind de la ce anume ii vine aceasta stare, ar trebui, de asemenea sa te contacteze pe tine sau un alt adult. Mai mult, daca observa ca lucrurile au inceput sa scape de sub control, prietenii sai incep sa actioneze mai excentric sau mai ciudat decat de obicei, s-au iscat conflicte sau cineva se simte rau, ar trebui sa contacteze serviciile medicale sau sa te sune si sa isi exprime ingrijorarea. 

Nu ii tine o teorie pe un ton de repros copilului tau; vorbeste-i bland si prezinta-i situatii in care s-ar putea vedea prins la mijloc, intre anturaj si prietenie, intre cerintele celor din jur de a dovedi ceva si dorintele sale etc. Pe internet, in mass-media gasesti suficiente exemple care prezinta in mod clar care sunt efectele abuzului de droguri sau alcool si care sunt pericolele la care se expun tinerii. Fa-ti timp si vorbeste cu adolescentul tau despre toate acestea pentru a preveni situatii neplacute.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului