Cresterea copilului

#migrene #colici #dureri de burta #colici bebelus

Migrenele mamei influenteaza colicile bebelusului

Pe cat de frecvente sunt la bebelusi, pe atat de multi peri albi scot parintilor, care nu stiu cum sa-i mai calmeze din crizele de plans. Iar daca esti o mama care sufera de migrene, trebuie sa stii ca exista de aproape trei ori mai multe sanse ca bebelusul tau sa sufere de colici, dar si de alte complicatii!
 

Care este legatura dintre migrenele mamei si colicile bebelusului?


Nu te-ai fi gandit niciodata ca durerile cronice si insuportabile de cap de care suferi de atata timp isi vor pune amprenta asupra bebelusului pe care il nasti!

Nici specialistii de la Universitatea din California nu au banuit ca exista vreo relatie de cauzalitate intre migrenele mamei si colicile bebelusilor, pana cand nu au analizat peste 154 de mame, alaturi de copiii lor.

Dr. Amy Delfand, neurolog pediatru , a declarat intr-un interviu acordat Academiei Americane de Neurologie ca influenta pe care o au migrenele mamicii asupra bebelusului depaseste granitele simplelor colici. Medicul sustine ca frecventa mai mare a colicilor la acesti copii poate fi un semn de predispozitie la migrene, mai tarziu in viata.

Migrenele sunt afectiuni care au cauze genetice, iar bebelusii o pot mosteni daca unul dintre parinti este diagnosticat cu ea. Colicile din perioada de bebelus sunt doar un semnal de avertizare.

Colicile sunt dureri spasmodice la nivel abdominal care determina plansetele excesive ale bebelusului. Din moment ce plansul in exces este o cauza a durerilor de cap si a declansarii sindromului bebelusului scuturat (o forma de traumatism cranian indus), sanatatea copilului poate avea de suferit.

Sindromul bebelusului scuturat este o boala rara, dar foarte grava, care poate afecta grav creierul si conduce la aparitia unor dizabilitati severe. Unele forme ale acestei afectiuni pot duce la deces.

Mamicile au fost chestionate cu privire la caracteristicile plansului copilului si la istoria medicala a migrenelor lor, pentru a vedea daca pattern-ul plansului celor mici se potriveste cu cel manifestat de alti copii care prezinta colici.

S-a dovedit ca mamicile care sufera de migrene au un risc de doua ori si mai mare sa se confrunte cu ceva mai multe colici la bebelusii lor decat cele care nu au aceasta problema medicala.
 

Care este importanta descoperirii?


Cea mai mare ingrijorare nu este insa colicile, sustine medicul. Este mai important faptul ca acestea sunt considerate ca facand parte dintr-o serie de sindroame periodice ale copilariei, considerate ca fiind precursoare ale migrenelor la maturitate.

Este important de stiut ca acesti bebelusi sunt mai sensibili la stimuli din mediul inconjurator precum lumina, intuneric, caldura, frig etc. Descoperirea este utila, deoarece ajuta parintii sa ia masuri speciale, pentru prevenirea declansarii premature a migrenelor la micuti si a complicatiilor eferente la aceasta varsta.

Studiile in acest sens sunt departe de a se fi terminat si se concentreaza pe gasirea cauzelor exacte care-i fac pe copii sa planga.

Pana acum nu s-au identificat cauzele exacte ale colicilor si nu se stie cu exactitate ce cauzeaza plansul excesiv al micutilor, in afara durerilor de burtica.

Neurologul este de parare ca daca se identifica exact motivele care duc la aceste crize de plans ale bebelusilor, s-ar putea lua masurile necesare de prevenire si protectie ale declansarii migrenelor sau complicatiilor (sindromul bebelusului scuturat) care ar putea aparea la ei.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului