Cresterea copilului

#legenda lui Mos Craciun #cadouri craciun #mos craciun #copii craciun

Mos Craciun, stresul mamelor! Le spunem copiilor adevarul sau nu?

Dilema legata de povestea lui Mos Craciun este un stres pentru aproape toate mamele in aceasta perioada. Le spunem copiilor adevarul sau nu? Le facem un bine sau un rau? Aducem magie in viata lor sau neincredere?

Mos Craciun e o legenda, nu o poveste. Iar o legenda nu e o minciuna, nu e o inventie. O legenda are la baza un adevar social; are ca punct de plecare un personaj sau un eveniment real. In cazul nostru, legenda pleaca de la viata sfântului Nicolae. De aceea, cei care o spun nu sunt mincinosi. Totusi exista riscul ca ei sa devina mincinosi, in functie de ceea ce aleg sa transmita, in functie de motivele pentru care aleg sa transmita si mai ales, daca nu cred si traiesc ceea ce transmit.

 Riscul apare deci atunci când parintii aleg sa “livreze” legenda lui Mos Craciun fara sa o puna in act in viata reala.
Empatia, generozitatea, disponibilitatea degeaba sunt povestite copiilor, daca nu sunt traite. Cu siguranta stiti si voi câteva povesti dramatice ale unor copii ce par a avea “totul”. Drama pleaca de la lipsa de afectiune, atentie si conexiune autentica. Desi ei probabil au primit orice lucru si-au dorit de Craciun, nu au primit si ce au avut nevoie; prin asta lor le-a fost *furat* Craciunul partial. Darul adus de Mosul lor nu e onest, dezinteresat si oferit cu bucurie, ci e menit a compensa aceste lipsuri din viata lor, care dor. si deseori vom observa cum copilul nici nu il apreciaza, il strica repede sau il ignora, ori cere repede altceva. Fiindca, prin acest dar, parintele prea ocupat isi spala absentele, iar copilul nu se lasa pacalit si reactualizeaza cererea lui….doar ca parintele nu o intelege si ii reproseaza lipsa de apreciere. Aceeasi lipsa de apreciere pe care o sanctioneaza si copilul prin respingerea jucariei. Nevoia lui reala este de mama si tata, nu de cadouri.

Citeste mai multe pe irinastoica.ro. 

Sursa foto: thedailybeast.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Pune o intrebare