Cresterea copilului

#adolescent #relatii de familie #relatie parinte copil # comunicare adolescent

Negocierea regulilor cu adolescentul

Adolescenta este cea mai delicata etapa a copilariei, presarata cu schimbari si experiente noi, dar si cu un soi de rebeliune a copilului, care s-ar putea bate cap in cap cu regulile pe care incerci sa le impui in comportamentul si educatia lui. Important este sa intelegi ca impunerea acestor reguli trebuie facuta in cooperare cu adolescentul, care nu mai e un copil mic care trebuie ghidat de la spate. A crescut, are opinii si pareri, care trebuie implementate in sistemul de reguli, pentru a te putea intelege cu el!
 

Negocierea, cheia succesului in relatia cu adolescentul


Rebeliunea este o etapa normala prin care trece un adolescent. Este perioada in care incearca sa se cunoasca mai bine, sa experimenteze lucruri noi si sa arate parintilor ca se descurca pe cont propriu si ca nu mai este copilul mic de altadata.

Tu, ca parinte, nu trebuie sa te enervezi si sa faci o drama din aceste accese de comportament pe care le are copilul, cu atat mai putin sa iti impui autoritatea si sa devii strict in ceea ce il priveste.

Specialistii in psihologie sunt de parere ca negocierea este cea mai buna metoda prin care poti "educa" si impune reguli adolescentului. Prin negociere se atenueaza si mediaza conflictele si se ajunge mai mereu la situatii de tipul win-win, in care ambele parti obtin ceea ce isi doresc prin cooperare si comunicare.
 

Reguli de baza in negocierea cu adolescentul


Fii un bun ascultator!

Fa-ti timp si asculta-ti mereu copilul inca de cand este mic. Numai asa vei pune bazele unei comunicari deschise si sincere cu el, care te va ajuta foarte mult in perioada adolescentei lui. Comunicarea cu adolescentul este primul pas in negocieri.

In discutiile cu el, explica-i si motivele pentru care este nevoie de impunerea regulilor si ce rol au ele pentru el. Este important sa inteleaga ca nu sunt un moft parintesc inutil, ci o necesitate in protectia si siguranta lui.
 

Fii clara si concisa in privinta regulilor care se pot negocia si care nu!


Exista reguli si reguli. Unele sunt negociabile, altele nu. Adolescentul trebuie sa stie acest lucru si sa le cunoasca foarte bine.

De exemplu, explica-i ca regulile in privinta fumatului, consumului de droguri sau alcool, sexului sunt stricte si nesupuse negocierilor, dar ca in privinta orei de venire acasa, prelungirea timpului de relaxare, amanarea unor teme sau activitatilor de curatenie, esti deschisa la tratative.

Odata cu enuntarea si impunerea regulilor, stabileste si sistemul de consecinte ale incalcarii lor. Altfel, nu vor fi luate in considerare si adolescentul nu va fi tentat sa le respecte.

Respecta-i parerile!

Respecta modul de a gandi al adolescentului, chiar daca nu este intotdeauna cel mai potrivit. Este important sa ii arati ca il asculti si ca ii intelegi punctul de vedere, dar ca ai argumente plauzibile pentru a-i demonta rationamentul.

Provoaca-l sa-ti spuna si el argumentele pentru care crede ca punctul lui de vedere este cel corect. Il vei ajuta sa dezvolte o judecata corecta in viitor.

Explica-i de ce gandeste gresit. Nu il critica sau nu ii tine predici pe seama anumitor greseli. Ajuta-l sa invete ceva util din ele.

Negociaza cu el acolo unde se poate, ofera-i alternative si fii mereu deschisa propunerilor lui. Nu ii taia din scurt orice idee. Dimpotriva, dezbateti impreuna toate deciziile pe care le luati si ajuta-l sa vada utilitatea cooperarii cu tine in privinta relaxarii regulilor.

Foto: blog.myfacefile.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Pune o intrebare