Cresterea copilului

#depresie adolescenti # parinti ocupati #depresie copii

Parintii ocupati, cauza depresiei copiilor

Starile de furie sau de tristete fara motiv sunt normale la copii atat timp cat nu devin obisnuite, atrag atentia medicii! Specialistii au observat ca lipsa timpului de calitate petrecut de parinti impreuna cu copiii este principala cauza de depresie a acestora!

„Realitatea este ca nu doar mancam pe fuga, nu doar uitam sa multumim lui Dumnezeu pentru ce avem in farfurie. Pur si simplu, noi nu vedem ce avem in farfurie si nu discutam cu apropiatii. (...) Discutati cu copiii mai mult decat un „buna” si cum a fost ziua. Incercati sa aflati ce face, insa sa nu-i certati. intrebati-l daca a plans sau a fost vesel la scoala, asta e cel mai important. (...) Patologia copilului obez este patologia parintelui implicat social. Parintele care are un statut oficial si ofera bani copilului trebuie sa-i ofere prezenta lui la crestere”, medicul de familie Valeria Herdea, in cadrul evenimentului „Ce se intampla, doctore cu mama si copilul”, organizat de CSID.

Medicul recomanda parintilor sa petreaca mai mult timp cu copii in parc si sa faca mai multe activitati fizice.

„Iesiti in aer liber si faceti gimnastica cu copii, petreceti timp de calitate cu familiile voastre. Le-am dat sfaturile unor pacienti care aveau nevoie de astfel de activitati, insa le-am spus ca sunt importante pentru copiii lor si ce credeti, M-au ascultat. Prin urmare, am observat ca in aceste familii a scazut cu 10% tensiunea. (...) Acordam copiilor un standar financiar si educational, dar nu le acordam acea grija pentru ziua de maine, nu le acordam siguranta pentru viitor ca nu vor avea boli cronice. (...) Petreceti macar o ora zilnic cu copilul in aer liber, mariti timpul pe care-l petreceti la masa si incercati ca mesele sa fie fara certuri. Va rog sa va uitati in agenda dvs. cat timp dureaza masa si care este atmosfera, pentru ca este important sa faceti o analiza”, a mai adaugat medicul de familie.

„Copiii tot sunt tristi si au griji. (...) Furia are un rost, rostul de a-l ajuta sa se protejeze, tristetea are rostul de a jeli. Toate aceste emotii sunt foarte importante si atunci cand mamele observa ca bebelusii, copii sau adolescentii sunt tristi trebuie sa permita emotiei sa fie. (...) Trebuie sa vorbim cu copii si sa le permitem sa fie asa, chiar daca nu au motive. (...) Parintii se simt responsabili pentru emotia copilului, cumva incet trebuie sa nu ne mai simtim responsabili. Daca este nervos il intrebam daca trebuie sa facem ceva ca sa-l ajutam, iar daca nu, ii permitem sa fie asa. (...) in astfel de momente in parinti se activeaza teama, insa ei trebuie sa il lase, iar daca cel mic intrece limitele, atunci sa intervina”, a declarat Otilia Mantelers, leader hand in parenting.

Sursa foto: pixabay.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului