Cresterea copilului

#pasaport #copii

Pasaportul pentru copii

Daca vrei sa iesi din tara alaturi de copilul tau, trebuie sa stii ca este necesar ca acesta sa detina un pasaport, indiferent ca este bebelus.  Daca inainte copilul putea fi inclus in pasaportul unuia dintre parinti, din anul 2008, minorii sub 14 ani pot avea pasaport individual.


In primul rand, ambii parinti merg impreuna cu copilul,  la Oficiul de Pasapoarte din orasul vostru (harta aici)  pentru a depunde dosarul cu actele necesare. Totusi, inainte de a depune actele este necesar sa mergeti la CEC sau Trezorerie pentru a achita taxele de emitere a pasaportului.


Acte necesare pentru realizarea pasaportului copilului:

  • Certificatul de nastere al copilului (original si copie);
  • Actele de identitate ale parintilor sau ale tutorelui legal (original si copie);
  • Consimtamantul ambilor parinti sau al tutorelui legal, autentificat la notariat sau in fata lucratorului de la pasapoarte;
  • Hotararea judecatoreasca definitiva prin care minorul este incredintat unuia dintre parinti  (original si copie) – daca este cazul;
  • Chitantele de la CEC sau trezorerie privind achitarea taxelor de emitere a pasaportului;
  • Pasaportul anterior (daca este cazul).


Atentie! Un dosar incomplet va fi respins de catre ofiterii Oficiului de Pasapoarte, asa ca este recomandat sa ai la tine toate documentele necesare.


Pasaportul se elibereaza in aproximativ 10 zile lucratoare si poate fi ridicat de la Oficiul de Pasapoarte de oricare dintre parinti, daca prezinta asupra lor certificatul de nastere al copilului, in original. Contravaloarea pasaportului electronic este de 276 lei (244 lei inclusiv T.V.A se achita la unitatile CEC Bank, iar taxa consulara este de 32 lei se achita la unitatile CEC Bank sau trezorerie).


Pentru situatii de urgenta, parintii copilului pot solicita pasaportul temporar, care se elibereaza in cel mult 3 zile lucratoare . Pretul pasaportului temporar este de 216,0 lei (84,0 lei contravaloarea pasaportului se achita la unitatile CEC Bank, 32 lei taxa consulara se achita la unitatile CEC Bank sau la trezorerie, dupa caz, si 100 lei tariful suplimentar de urgenta se achita la trezorerie), si are un termen de valabilitate de 1 an.


De asemenea, trebuie sa retii faptul ca atunci cand iesi cu copilul din tara, trebuie sa ai la indemana imputernicirea parintelui care nu este prezent (daca este cazul). In plus, chiar daca micutul tau are pasaport, nu uita sa iei cu tine si certificatul de nastere atunci cand parasesti tara. Chiar daca majoritatea persoanelor de la granita nu il cer, este totusi recomandat sa il ai la tine pentru a evita orice neplacere.


Pasaportul copiilor sub varsta de 6 ani, este valabil doar 3 ani.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Ce influenta are echinoctiul de toamna asupra noastra

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare