Cresterea copilului

#adoptie #copil #protectia copilului

Pasii pentru a adopta un copil

Adoptia unui copil este cunoscuta ca fiind o procedura lunga si dificila, cu formalitati numeroase si complexe.

De fapt, este o masura speciala de protectie a drepturilor copilului care se face numai in scopul protejarii intereselor superioare ale acestuia. Familia care doreste sa adopte un copil, trebuie sa depuna o cerere la Directia Generala Judeteana pentru Protectia Drepturilor Copilului. Dupa care, asistenti profesionali vor evalua persoanele in cauza pentru a observa daca acestea prezinta conditiile corespunzatoare asigurarii unei dezvoltari armonioase a micutului. Trebuie sa retineti de la bun inceput ca nu pot adopta decat persoanele care au capacitate deplina de exercitiu si care sunt cu cel putin 18 ani mai in varsta decat cei pe care doresc sa ii adopte.

Timp de trei luni, copilul adoptat este monitorizat


Evaluarea care se face de catre persoanele avizate contribuie la eliberarea atestatului necesar adoptiei. Pe o perioada de trei luni, copilul este incredintat familiei care doreste sa-l adopte, timp in care asistentul social monitorizeaza situatia pentru a vedea cum se simte si cum se acomodeaza noul membru.

La sfarsitul perioadei de 90 de zile, Comisia pentru Protectia Copilului hotaraste eliberarea avizului favorabil adoptiei, la propunerea Directiei Generale Judetene pentru Protectia Drepturilor Copilului. Aceasta din urma inainteaza dosarul la Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului si Adoptii pentru obtinerea confirmarii de respectare a termenelor si procedurilor legale in urma caruia se stabileste incredintarea copilului.

Asistentul social responsabil de caz este obligat sa „supravegheze” timp de doi ani copilul adoptat. Retineti ca adoptia intre frati este interzisa, la fel ca si adoptia de mai multe persoane, decat in cazul in care acestia sunt sot si sotie. Daca persoana care doreste sa adopte este casatorita, va fi necesar si consimtamantul celuilalt sot, cu exceptia cazurilor in care acesta se gaseste in imposibilitatea de a-si manifesta dorinta. Toti pasii in ceea ce priveste adoptia inclusiv promovarea actiunii la Tribunal sunt confidentiale.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului