Cresterea copilului

# comportament copil #personalitatea copilului #ordinea nasterii

Personalitatea copilului in functie de ordinea nasterii

Psihologii sunt de parere ca ordinea in care sunt nascuti copiii le influenteaza semnificativ personalitatea. Iata la ce trebuie sa te astepti in ceea ce priveste dezvoltarea emotionala a mezinului, copilului mijlociu sau a primului nascut al familiei! Adapteaza stilul parental de educare si disciplinare conform caracteristicilor acestora, pentru a creste copii responsabili si de succes.
 

Primul - nascut (fratele cel mai mare)


Primul nascut al familiei are cea mai puternica personalitate, dominanta. Multi dintre politicieni, presedinti si oameni de succes sunt primii nascuti in familia lor, ceea ce inseamna ca fratii cei mari au un spirit de invingator.

Primul nascut are intotdeauna o atitudine usor aroganta, ii priveste pe ceilalti cu superioritate si are tendinta de a-i controla.

Este organizat, atent la detaliu, fixist si uraste surprizele. Ii place sa stie intotdeauna tot ce se petrece in jurul lui si nimic sa nu il ia prin suprindere.

Printre trasaturile negative ale acestui copil se numara faptul ca ii lipseste sensibilitatea, are schimbari bruste de dispozitie si are tendinta de a impinge limitele, uneori si cand nu e cazul, doar din dorinta de a reusi.

Este genul de persoana atotstiutoare, care are ultimul cuvant de spus si nu se pricepe sa delege responsabilitati, deoarece are incredere doar in puterile si capacitatile lui.
 

Copilul mijlociu


Copilul mijlociu este un bun partener de discutie. Se pricepe sa comunice cu ceilalti si este si umarul pe care pot plange ceilalti, deoarece stie sa asculte.

Uraste confruntarile directe, fiind mai degraba tipul negociatorului, care asculta ambele versiuni, analizeaza toate faptele si dovezile si incearca sa traga o concluzie obiectiva si realista.

Este pacifist din fire si da dovada de o calmitate rar intalnita.

Printre punctele slabe ale acestui copil se numara faptul ca nu stie sa-si calculeze corect timpul si nu reuseste intotdeauna sa fie organizat.

Este tipul de copil "martir", care ia tot timpul vina asupra lui, chiar daca nu a gresit cu nimic, si nu este capabil sa ia decizii importante, daca acestea urmeaza sa afecteze negativ alte persoane.
 

Mezinul (cel mai mic copil)


Copilul cel mai mic, nascut ultimul, este cel mai placut de toata lumea. Stie si are abilitatile sociale necesare de a se face placut si de a-i face pe ceilalti sa se simta confortabil in preajma lui.

Este extrovertit, energic si nu se teme sa isi asume riscuri, indiferent cat de mari sunt.

Cu toate acestea, mezinul familiei este intotdeauna in cautare de adrenalina sau senzational, deoarece se plictiseste foarte repede. Nu reuseste sa-si mentina concentrata atentia prea mult la o activitate.

Pana la un anumit punct, fratele mai mic este egocentrist si este, uneori, perceput drept superficial si iresponsabil.
 

Copilul singur la parinti


Are o atitudine de invingator si nu se teme de responsabilitati. Este orientat intotdeauna spre succes si este foarte organizat. Acestea sunt calitati care trebuie exploatate in educatia lui, pentru a putea creste intr-un matur responsabil si echilibrat.

Cu toate acestea, copilul singur la parinti are tendinta de a fi o personalitate destul de dificila, din cauza rasfatului cu care este tratat de cei din jur. Face doar ce-i convine, nu-i place sa fie criticat, are pretentii mari de la ceilalti si nu admite ca a gresit.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului