Cresterea copilului

#ghiozdan #dureri de spate

Pozitia corecta a ghiozdanului

In copilarie, coloana vertebrala se dezvolta foarte mai mult, iar daca nu ai grija ca micutul tau sa aiba o pozitie corecta cand sta la birou si isi face temele sau nu esti atent la modul in care poarta ghiozdanul, vei plati scump pentru neatentie.

Pot aparea dureri de spate si deformari ale coloanei micutului tau, iar odata instalate efectele acestea sunt greu de indepartat.

1 Invata-ti copilul sa isi aseze corect ghiozdanul pe spate

In afara greutatii, pozitia incorecta a ghiozdanului poate cauza dureri serioase de spate.

Explica-i copilului cum trebuie sa isi pozitioneze ghiozdanul in spate, iar atunci cand esti langa el, ofera-i ajutorul.

Fixeaza-i bretelele, astfel incat sa ii ofere lejeritate in miscare si sa nu-i raneasca umerii.

Specialistii recomanda ca, dupa incarcarea ghiozdanului cu manuale si caiete greutatea acestuia sa nu depaseasca 10% din greutatea copilului.

2 Verifica ce are in ghiozdan

De multe ori, copiii indeasa in ghiozdan tot felul de obiecte, mai mult sau mai putin utile la scoala. In afara manualelor si a caietelor, acestia cara in spate echipamentul de sport, laptop-ul sau iPod-uri.

Parintilor le revine sarcina sa verifice periodic daca cei mici si-au au in ghiozdan doar obiectele absolut neecsare.

3 Alege un model confortabil de ghiozdan

Din cauza presiunii exercitate asupra umerilor, ghiozdanul trebuie sa fie cat mai confortabil. In alegerea modelului corect, parintii trebuie sa tina cont de cateva regulii elementare, cum ar fi: matarialul din care este confectionat, calitatea si numarul bretelelor si posibilitatea de aerisire.

Pentru ghiozdanul scolarilor se recomanda acele modele relizate din materiale rigide, cu forma foarte bine definita, care va proteja spatele copilului.

Bretelele trebuie sa fie reglabile si captusite, pentru ca asupra umerilor sa nu fie exercitata foarte multa presiune. Se recomada acele ghiozdane care au si o curea suplimentara orizontala, care ajuta la o fixare corecta. Singurul inconvenient este legat de faptul ca micutul tau va avea nevoie de ajutorul unei alte persoane.

Trebuie evitate ghizdanele gen rucsac cu bretele subtiri, din sfoara sau cele care au o singura bretea, deoarece vor determina o postura incorecta.

4 Aminteste-i in permanenta copilului sa poarta ghioazdanul cu ambele bretele fixate pe spate

Majoritatea copiilor aleg sa poarte ghiozdanul doar pe unul din umeri, deoarece sunt prea comozi pentru a-l fixa cum trebuie sau li se pare la moda sa mearga intr-o postura usor neglijenta.

Adu-i aminte copilului cum trebuie sa poarte ghiozdanul ,atentioneaza-l periodic si arata-i cateva imagini cu persoane care au diverse deformari de coloana. In acest mod va intelege mai repede care sunt riscurile la care se supune prin respectarea regulilor.

5 Invata-ti copilul sa nu ignore durerile de spate

La cel mai mic semn de disconfort fizic, copilul trebuie sa te atentioneze.In acest mod iti va fi mai usor sa depistezi unde greseste, iar efectele periculoase nu vor avea timp sa se instaleze.

Un copil de 10-11 ani nu trebuie sa poarte un ghiozdan mai greu de 4 kilograme.

Sursa foto: newswise.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Culorile care atrag noroc in casa ta

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare