Cresterea copilului

#jucarie #copil #educatie #parinti

Prea multe jucarii?

Iti doresti tot ceea ce este mai bun pentru copilul tau, asa ca te asiguri ca acestuia sa nu ii lipseasca nimic. Dorintele tale se transforma insa in excese si astfel micutul se trezeste inconjurat de o multime de lucruri, pe care insa nu are nici macar ocazia sa le descopere. Printre acestea, jucariile ocupa locul fruntas.

 

Vei crede probabil ca astfel ii asiguri copilului tau mijloace de invatare eficiente, prin care acesta poate sa descopere o multime de lucruri noi si sa isi dezvolte aptitudinile. Cercetatorii iti contrazic insa intentiile, sustinand ca excesele elimina sentimentul de entuziasm pe care il are micutul atunci cand primeste din cand in cand cate un dar special, mai ales cand vine vorba de jucariile mult dorite.

Lucrurile nu mai devin speciale, ci trec in domeniul banalului, iar micutul tau isi pierde interesul pentru a descoperi fiecare jucarie in parte si pentru a beneficia de aportul pe care il aduce la educatia micutului.

 

Dezavantajele aglomerarii cu jucarii

 

Vei remarca imediat principalul dezavantaj al aglomerarii cu jucarii, atunci cand vei fi nevoit sa le tot strangi de prin casa si sa incerci sa le aduni la un loc: dezordinea nu te va afecta numai pe tine, obligandu-te sa faci incontinuu curatenie, dar va crea haos si in mintea copilului tau. Acesta nu poate percepe prea multa informatie in acelasi timp, iar expunerea copilului la prea multe jucarii deodata il poate obosi.

Mai mult, vei observa ca micutul isi va pierde interesul pentru joaca, in loc sa fie provocat si interesat. Pentru ca fiecare jucarie are ca scop dezvoltarea aptitudinilor copilului, lipsa interesului nu ii mai da ocazia acestuia sa isi dezvolte imaginatia, creativitatea si simtul de observatie.

Mai mult decat atat, specialistii sustin faptul ca micutii inconjurati de prea multe jucarii nu mai apreciaza valoarea acestora si nici generozitatea parintilor, asa ca incep sa le arunce, sa le strice in mod intentionat sau sa le utilizeze in mod agresiv fata de alte persoane.

 

Cate jucarii ar trebui sa aiba un copil?

 

Oricat de tentant ar fi sa ii cumperi copilului jucarii electronice , care ii „fura ochii” imediat celui mic, axeaza-te pe jucarii care sa ii dezvolte imaginatia si sa il provoace sa descopere cum se utilizeaza. De asemenea, asigura-te ca micutul se bucura de o varietate de mijloace de invatare: carti, cuburi pentru construit, culori, acuarele , mingii etc.

Opteaza pentru calitate, in detrimentul cantitatii. Jucariile eco incep sa prinda avant in randul mamicilor, lemnul si culorile naturale devenind materialele preferate ale acestora, dar si cele mai indicate de catre specialisti. Mai mult, limiteaza cantitatea jucariilor de acelasi fel: copilul tau nu are nevoie de 5 bebelusi de jucarie, 50 de cutii de creioane , 10 ursuleti etc. Diversitatea este mult mai importanta in dezvoltarea micutului.

 

Daca ai casa plina de jucarii...

 

  • Indeamna-l pe copilul tau sa alega dintre acestea 10 jucarii cu care vrea sa se joace intr-o saptamana. Schimbati-le astfel din saptamana in saptamana si mentine treaz interesul copilului pentru jucariile sale.

 

  • Separa jucariile cu care micutul nu se joaca si care ocupa spatiul degeaba.

 

  • Ofera jucariile in plus drept cadou cunoscutilor sau doneaza-le.

 

  • Incurajeaza-l pe micutul tau sa faca jucarii , pentru o perioada, cu prietenii sai. Micutii adora sa isi "marcheze" prietenia in felul acesta. Il inveti astfel sa negocieze si sa isi indrepte atentia si spre jucariile de care uitase.


 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Pune o intrebare