Cresterea copilului

#prima zi de scoala # inceperea scolii #copil scoala #colegi scoala

Prima zi de scoala - Cum iti ajuti copilul sa isi faca noi prieteni?

Prima zi de scoala este un moment unic in viata fiecarui copil, dar schimbarea aduce cu sine o serie de temeri si motive de anxietate.

Lucrurile se complica si mai mult atunci cand ai un copil emotiv sau timid, asa ca trebuie sa ii oferi tot sprijinul necesar pentru ca el sa reuseasca sa se integreze in noul colectiv.


1 Corecteaza-i comportamentul agresiv

Daca ai un copil salbatic, ii va fi foarte greu sa faca parte dintr-un grup. Trebuie sa ii corectezi pornirile egoiste sau violente. Modelul personal este un prim pas in acest sens. Daca vede ca parintii sai ii ajuta pe cei din jur, vorbesc frumos despre altii si nu tipa nici chiar in momentele tensionate, atunci isi va revizui comportamnetul mult mai usor.

"Fii bun cu copilul tau, deoarece modul in care te raportezi in relatia cu el va fi si modul in care copilul se va raporta la colegi si prieteni", arata specialistii.

2 Ajuta-l sa interactioneze cu alti copii

Ca adult iti va fi mult mai usor sa observi care sunt copiii care au aceasi sfera de interese cu cea a prichindelului tau. Dar nu inseamna ca trebuie sa faci toata munca in locul lui, ci doar sa-i oferi un impuls si sa-l ajuti sa creeze o punte de comunicare.

Spre exemplu, poti sa-i faci cunostinta cu un alt copil printr-o replica banala: "Uite dragul meu, el este Ionut si ii plac si lui tractorasele". Mai departe, copilul tau se va descurca singur.

3 Invata-l sa spuna "Te rog frumos"

Trebuie sa iti inveti copilul inca din primii ani de viata ca "vorba dulce mult aduce". Nu trebuie sa-ilipseasca din vocabular expresiile de politete. "Te rog frumos", "multumesc" si "cu placere" sunt cateva din instrumentele cu ajutorul carora copilul va dobandi simpatica celor din jur.

4 Organizeaza o petrecere alaturi de colegii de clasa

O petrecere chiar la tine acasa, la care sa-i inviti colegii de clasa este un bun prilej pentru ca pustiul tau sa se faca placut de ceilalti.

Pe langa faptul ca ii asiguri si securitatea in propria casa, il ajuti sa depaseasca barierele unei simple relatii de colegialitate. In acest va descoperi care sunt copiii cu preocupari similare si va capata mai multa incredere in propria persoana. Chiar daca esti tentata sa intervii ori de cate ori vezi ca o disputa este pe cale sa se declanseze, rezuma-te la rolul de simplu observator. Ulterior vei stii pe cine sa inviti la urmatoarea petrecere.

Nu te impotrivi cand copilul tau te anunta ca vrea sa invite un coleg pentru a-i arata un nou joc la calculator sau pentru a se lauda cu prajiturile facute de tine.

5 Mergi in locurile aglomerate in care poti gasi posibili parteneri de joaca pentru copilul tau

In parc, la ora de pian sau chiar la un picnic, socializeaza cu alte familii si da-i sansa copilului tau sa cunoasca cat mai multi copii.

6 Invata-l sa fie punctual

Punctualitatea, mai ales in primele zile ale anului scolar il va ajuta sa faca o impresie buna in colectivul din care face parte.

Copiii sunt rautaciosoi si taxeaza orice derapaj de comportament. Asa ca, daca pustiul tau intarzie si este apostrofat in permanenta de invatatoare, cu timpul va face si tinta ironiilor celorlalti colegi.

7 Colaboreaza cu profesorii sai

Daca observi ca ai un copil marginalizat, incearca sa afli cauzele care au condus la aceasta situatie. Vorbeste cu profesorii sai si roaga-i sa iti ofere tot sprijinul necesar pentru a depasi momentul.

Sursa foto: burburandfriends.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului