Cresterea copilului

#alimenattia copilului #diversificare # alimente sarcina #nutritie #alaptare #sarcina

Primele 1.000 de zile ale copilului tau. De ce este esentiala nutritia

Ceea ce faci si ce mananci in primele 1,000 de zile (sarcina si primii doi ani de viata ai copilului) influenteaza profund sanatatea viitorului adult pe termen lung. S-a estimat ca cel mult 20% din starea de sanatate de-a lungul vietii poate fi explicata prin mostenirea genetica, rezultand ca 80% este determinata de factorii de mediu, incluzand nutritia si stilul de viata.

De aceea, schimbările din primele 1000 de zile influențează riscul de boli cronice netransmisibile, cum ar fi: obezitatea, diabetul, alergiile, afecțiunile cardiace care apar în perioadele ulterioare ale vieții. 

Sarcina

Pe parcursul sarcinii mama trebuie sa aiba o dieta sanatoasa, pentru ca fatul sa primeasca nutrientii adecvati: acid folic pentru maduva spinarii si creier, vitamina D si calciu pentru oase sanatoase, acizi grasi omega 3 pentru dezvoltarea creierului, fier pentru cresterea volumului sanguin al mamei si imunitate. 

Alaptarea 

Alimentatia la san este esentiala in dezvoltarea fizica si psihica a bebelusului. Contactul direct dintre mama si copil stimuleaza organismul matern sa produca anticorpi si sa-i secrete in lapte. Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda ca un nou-nascut sa fie alimentat exclusiv la san in primele 6 lini dupa nastere, iar alaptarea sa continue pana la 2 ani ca supliment pentru alimentatia complementara. 

Diversificarea 

De la 6 luni, copilul incepe sa manance si altceva in afara de lapte, iar felul in care este hranit acum ii va determina obiceiurile alimentare sanatoase de mai tarziu. De mentionat ca in primii doi ani de viata, copilul creste peste 50% in inaltime, greutatea se mareste de 4 ori, iar zilnic castiga 1 g de creier. 

Alimentatia copilului 

Stomacul copilului de pana la doi ani esre de aproximativ 5 ori mai mic decat cel al unui adult. Cu toate acestea, copilul are o nevoie mult mai mare de nutrienti. Per kilogram de greutate corporala, copilul are nevoie de 5,5 ori mai mult fier, de 4 ori mai mult calciu, de 3 ori mai multi acizi grasi esentiali, de 7 ori mai multa vitamina D. Prin urmare, aceste nevoi trebuie suplinite de o alimentatie sanatoasa si echilibrata. 

Toate aceste informatii, dar si multe altele au fost si vor fi dezbatute in cadrul unui program dedicat celor 1.000 de zile de viata ale copilului, de la stadiul de embrion pana la cel la varsta de 2 ani. Programul Primele 1000 de zile (primele1000zile.ro) aduce o serie de trei întâlniri special concepute pentru mame şi pentru dezvoltarea armonioasă a copilului, iar temele de discuţie dezbat cele patru etape de dezvoltare din primele 1000 de zile: sarcina, alăptarea, diversificarea alimentației bebelușului și nutriția copilului de vârstă mică.

Seria de seminarii dedicate Primelor 1000 de zile va continua în luna august, cu o întâlnire pe tema alăptării, iar mămicile vor avea posibilitatea să afle toate informaţiile necesare despre această perioadă importantă și definitorie din viaţa lor şi a micuţilor. 

Foto: Hepta

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului