Cresterea copilului

#copil #mama #tata #educatie #nou-nascut #bebelus #frati

Primirea unui fratior in familie

Copilul tau este obisnuit sa primeasca toata atentia familiei, asa ca venirea pe lume a fratiorului sau il poate speria, facandu-l sa creada ca va avea de acum inainte un rival pentru dragostea parintilor. Desi nou-nascutul iti va ocupa aproape tot timpul, este important sa nu iti neglijezi copilul mai mare si sa ii acorzi si acestuia atentia cuvenita, pentru a pune bazele unei relatii armonioase intre cei doi fratiori.

 

 

Vorbeste-i copilului mai mare despre viitorul fratior inca din timpul sarcinii

 

Daca stii cum sa pui lucrurile, venirea pe lume a unui fratior sau a unei surioare va fi un prilej de bucurie pentru cel mic. Incepe prin a-i oferi explicatii: ce se intampla in interiorul burticii tale, cum bebe creste si asteapta sa vina pe lume, cum va trebui sa stai internata cateva zile in spital atunci cand se va naste bebelusul si mai ales, pune accentul pe faptul ca bebelusul nu va fi doar un nou partener de joaca sau cel mai bun prieten, cel putin nu imediat.

Asigura-te ca micutul tau a inteles ca bebelusul, in primele luni de viata, va dormi foarte mult, va plange si va manca, insa nu va putea sa interactioneze imediat.

Implica-l pe copilul tau in cat mai multe lucruri ce tin de sarcina, atat cat ii permite nivelul de intelegere. Arata-i ecografiile cu bebelusul, ia-l cu tine la cumparaturi si alegeti impreuna lucrurile necesare nou-nascutului; implica-l chiar si in alegerea numelui copilului.

Foloseste cuvinte pe intelesul micutului si incearca sa nu abordezi acest subiect incontinuu, pentru ca se va plictisi. Aveti multe alte lucruri de discutat si despre copilul cel mare - gradinita, prieteni, dorinte etc.

 

Incearca sa nu schimbi prea multe lucruri pentru copilul tau

 

Nou-nascutul iti va acapara aproape tot timpul, insa incearca sa nu schimbi prea multe din rutina fratiorului mai mare. Daca bebelusul doarme, atunci joaca-te cu cel mare, desenati si petreceti timpul intr-un mod cat mai placut.

I-ai putea povesti despre momentele cand el era un bebelus, in burtica ta, cum a crescut, ce nazdravanii facea cand era mai mic, pentru a-l ajuta sa inteleaga mai bine situatia in care se afla. In plus, il vei asigura pe  acesta ca ocupa un loc special in inima ta, indiferent de cati fratiori ar avea.

Mai ales, daca erau anumite activitati pe care le desfasurati impreuna, ca de exemplu citirea povestii de seara, spalatul pe dinti etc., incearca sa nu il "pasezi" tot timpul pe copil partenerului sau bunicilor, pentru ca acesta se va simti neglijat.

 

Ajuta-l pe copil sa interactioneze cu bebelusul

 

Sub stricta ta supraveghere, ajuta-l pe copil sa interactioneze cu bebelusul: incurajeaza-l sa ii cante, sa te ajute la schimbatul hainutelor si chiar sa il tina in brate (in timp ce copilul sta jos, iar bebelusul este asezat pe o perna). Vorbeste-i despre faptul ca acum este fratior mai mare si va putea sa il invete pe bebe toate lucrurile pe care le stie, ca ii va fi un model, ca va putea avea grija de el etc. Micutul se va mandri cu statutul sau si va accepta mai usor noul membru al familiei.

Sursa foto : georgiamigs.com


 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Culorile care atrag noroc in casa ta

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare