Cresterea copilului

#copii tehnologie #jocuri video #dezvoltarea copilului #dependenta de calculator #telefon mobil copil

Pro si contra tehnologiei moderne in viata copilului

Tehnologia moderna domina treptat toata copilaria celui mic, facandu-l dependent de ea, fapt ce te ingrijoreaza foarte tare. In mod cert, nu ai cum sa excluzi tehnologia din viata copilului si nici nu este indicat sa faci asta, insa o poti introduce in mod productiv in dezvoltarea lui. Cea mai buna abordare consta in gasirea unui echilibru in timpul acordat de copil acesteia, in reducerea efectelor adverse si incurajarea avantajelor de care poate beneficia.

 

Riscuri ale tehnologiei asupra dezvoltarii copilului


Exista o multime de motive de ingrijorare cand vine vorba de invazia tehnologiei in randul copiilor. In ziua de astazi, ei incep sa substituie multe jocuri si activitati educative esentiale pentru dezvoltare cu gadget-uri care incep sa faca toata treaba in locul lor (telefoane, ipod-uri, internet etc.). Micutii devin din ce in ce mai absorbit de puterea si capacitatea acestor accesorii si ignora alte activitati.

Specialistii avertizeaza ca calculator sau de alte produse ale tehnologiei moderne este extrem de periculoasa pentru cel mic. Nu numai ca favorizeaza sedentarismul, dar impiedica si crearea unei vieti afective bogate si a unei gandiri creative (abilitati sociale reduse, lipsa empatiei etc).

Cu cat copilul petrece mai mult timp in compania acestor produse si se adanceste in ele, cu atat este mai dezorganizat, are performante scolare scazute, este indisciplinat, iar sanatatea lui are de suferit.

Specialistii sustin ca majoritatea adolescentilor din ziua de azi au greutati in a identifica emotii sau sentimente la cei din jur, ceea ce ii impiedica sa simta empatie sau sa simta bucurie, furie sau alte emotii importante in dezvoltarea afectiva.

Pe langa aceste efecte, micutii pot asimila informatii gresite, nepotrivite pentru varsta lor si pot avea de-a face cu un grad de violenta internautica care le afecteaza comportamentul si modul de a gandi.
 

Beneficii ale tehnologiei in dezvoltarea copilului


Folosita cu moderatie si in scopuri productive, tehnologia il poate ajuta pe copil sa se dezvolte social si emotional. Internetul si calculatoarele ii ofera sansa sa imbratiseze informatii esentiale despre ceea ce se intampla in alte parti ale lumii, sa invete despre culturi si etnii diferite sau sa afle o multime de informatii in scop educativ.

Internetul poate favoriza socializarea si cunoasterea, atata timp cat nu este singurul instrument prin care se face asta.

Prin blogging si retele de socializare online, copilul are ocazia de a-si expune valori si opinii proprii si se poate face "ascultat" in acest fel, ceea ce contribuie la cresterea stimei si increderii de sine. El poate participa activ si poate ajuta la rezolvarea unor cauze sociale si umanitare esentiale.

Si jocurile video il ajuta pe micut sa isi dezvolte spiritul de echipa, abilitatile motorii fine si gandirea logica, dar sa invete si ce e competitia. Chiar daca se considera ca tehnologia ucide imaginatia celui mic, ea poate deveni o invitatie la gandire si creativitate, daca sunt alese mijloace potrivite pentru aceasta.

Tehnologia poate deveni un instrument util de parenting si poate contribui la dezvoltarea copilului daca monitorizezi cu atentie ce face copilul cu aceste produse si daca stabilesti limite privind timpul petrecut in compania gadget-urilor si a programelor si jocurilor in care se aventureaza. Este esential sa existe o armonie intre folosirea tehnologiei si alte activitati care contribuie la dezvoltarea lui.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului