Cresterea copilului

#comportament #joaca #probleme #recompensa #copii neascultatori

Probleme comportamentale ale copilului pe care sa le rezolvi cat mai repede

Unele gesturi ale copilului se transforma rapid in obiceiuri proaste, apoi in adevarate probleme comportamentale, daca nu le corectezi la timp. Iata cele mai importante obiceiuri pe care este important sa nu le ignori, pentru a le rezolva inainte sa se complice foarte mult.

Tentatia de a ignora unele probleme comportamentale chiar la aparitia lor este mare, mai ales pentru parintii stresati si obositi, dar cu cat astepti mai mult, cu atat situatia se agraveaza.

Copilul te intrerupe cand vorbesti

Daca il lasi pe micut sa te intrerupa oricand este entuziasmat, va intelege ca merita intotdeauna atentia celor din jur. Cand porti o discutie la telefon sau cu un musafir, incurajeaza copilul catre o activitate distractiva si nu te intrerupe pentru a-i indeplini cerintele, indiferent cat de insistent devine.

Exagereaza sau minte

Dupa ce ai prins copilul cu primele exagerari sau chiar minciuni, explica-i cu mult calm ca isi pierde credibilitatea. Motivatia care ii impinge pe copii la exagerari tine de imaginea pe care o proiecteaza celor din jur. Asigura-te ca nu isi poate atinge scopul, dar evita sa-l umilesti in fata unor necunoscuti atunci cand il prinzi cu o minciuna.

Se preface ca nu te aude

Atunci cand copilul are nevoie de repetari pentru a lua in seama indicatiile sau rugamintile tale, elimina acest comportament prin restrictii la distractie. De fiecare data cand se preface ca nu te aude, explica-i ca a pierdut o recompensa. Ca sa elimini si mai usor problema, incearca sa-i dai indicatii privindu-l in ochi.

Copilul se joaca prea agresiv

Cand micutul ii impinge sau ii loveste pe alti copii, reactia ta ii poate forma o atitudine periculoasa: violenta este acceptata. Este important sa-i explici copilului cat mai repede ca astfel de gesturi nu sunt acceptabile si ca, daca nu se joaca fara agresivitate cu alti copii, va fi pedepsit prin lipsa companiei lor.

Isi stabileste singur recompensele

Primele semne care indica aceasta problema apar cand copilul creste destul de mare incat sa aiba singur acces la dulciurile din bucatarie sau camara. Este important sa ii repeti regulile de fiecare data cand incearca sa porneasca televizorul fara permisiunea ta sau sa isi ia o alta recompensa pe care tu nu ai aprobat-o in prealabil.

Cand copilul nu intelege ca trebuie sa-ti ceara permisiunea pentru recompense, poate face excese periculoase si poate deveni tot mai agresiv cand incerci sa corectezi comportamentul prea tarziu.

Sursa foto: Contemporarymother.com

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului