Cresterea copilului

#degeraturi #ger #iarna #zapada #umezeala

Protejeaza-ti copilul de frigul iernii: fereste-l de degeraturi

Copiii sunt expusi frecvent degeraturilor, pe timp de iarna, din cauza temperaturilor scazute, a imbracamintii neadecvate si a umiditatii. Leziunile de acest tip se pot instala in mai putin de cateva minute.

Ce sunt degeraturile?

“Degeratura reprezinta inrosirea extremitatilor - maini, picioare, nas, urechi - din cauza frigului. Acesta leziune apare destul de des la o temperatura mai scazuta de -10 grade Celsius, dar poate fi produsa si de vanturile reci la temperaturi mai ridicate. Cel mai des, degeraturile nu sunt corelate cu altitudinile inalte, temperatura scazuta si starea de oboseala, ci cu o lipsa de ingrijire corespunzatoare”, informeaza topsanatate.ro.

De ce apar degeraturile?

Degeraturile apar din cauza expunerii indelungate la temperaturi scazute. Pe langa aceasta, imbracamintea neadecvata conditiilor metereologice pune in pericol orice persoana expusa. Zonele care pot fi afectate cel mai repede sunt: degetele, mainile, picioarele, nasul, urechile si obrajii.

Copiii sunt foarte expusi la temperaturile scazute, pentru ca acestia pierd notiunea timpului atunci cand se joaca in zapada. Pofta lor de joaca ii face sa ignore, de cele mai multe ori, simptomele aparitiei degeraturilor.

Simptome ale aparitiei degeraturilor

- durere in zona afectata
- senzatia de mancarime
- pielea se inroseste si apoi capata o culoare alba, zona riscand sa prezinte umflaturi
- innegrirea pielii care poate duce in final la instalarea cangrenei.  

Cum poti evita aparitia degeraturilor?

In primul rand,este necesar sa iti imbraci copilul corespunzator. Nu folosi, de exemplu, doar un singur pulover gros, ci adopta stilul „in straturi”. Foloseste bluze mai subtiri, dar mai multe. Alege texturile usoare, in care copilul are posibilitatea sa se miste destul de lejer. Daca transpira, indeparteaza un strat de haine.

Acopera bine extremitatile. Chiar daca micutul tau refuza, in niciun caz nu ar trebui sa ii lipseasca manusile si caciula. Foloseste doua perechi de sosete si manusi cu un deget. Acestea ii vor tine mainile incalzite. Nu uita de fular, iar daca vantul bate puternic, o masca de schi il va proteja in mod adecvat.

Inainte de a iesi la joaca, asigura-te ca micutul tau a mancat corespunzator, pentru ca mancarea se va transforma in energie. De asemenea, daca se simte slabit, ofera-i alimente care ii furnizeaza nutrientii esentiali unui organism sanatos .

Informeaza-te asupra conditiilor meteorologice. Degeraturile pot aparea atunci cand se inregistreaza temperaturi sub – 7 grade Celsius, daca pielea sau imbracamintea este umeda si vantul bate puternic. De asemenea, zonele care in trecut au fost afectate de degeraturi sunt mult mai sensibile.

O data la o ora, cheama-l pe copilul tau in casa pentru a se incalzi. Schimba-i eventual hainele care s-au udat.

In timp ce se afla la joaca, indruma-l sa faca multe exercitii si sa se mentina activ. Chiar daca nu-si foloseste prea mult degetele, sfatuieste-l ca, din cand in cand, sa practice niste miscari ale acestora pentru a evita degeraturile.

Spune-i sa nu atinga cu mana goala portiuni de metal. Acesta va absorbi imediat caldura si va favoriza aparitia degeraturilor.

Ce sa faci daca micutul tau prezinta degeraturi

Adu-l intr-o camera incalzita si suna imediat dupa un medic. Hidrateaza-l cu bauturi calde si indeparteaza orice haina umeda.Scufunda partea afectata in apa calda pentru cel putin 30 de minute sau cel putin pana cand isi recapata senzatiile.

Chiar daca pe parcursul acestui proces pielea isi va schimba culoarea sau copilul se va plange ca are dureri, insista, pentru ca e important sa iei masuri de prim-ajutor. Inveleste-l in paturi calduroase si asteapta interventia medicului.

Atentie!

Nu incerca sa incalzesti zona folosindu-te de caldura de la calorifer , soba, lampa etc. Pielea nu va simti oricum caldura si risti sa ii provoci arsuri.

Nu freca zona afectata cu zapada, cu mainile sau cu orice altceva.

Lasa ranile intacte si acopera-le eventual cu o panza sterila.

Nu incepe sa incalzesti leziunea daca stii ca va fi imediat expusa frigului.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului