Cresterea copilului

#lectii de parenting #crestere copii #parenting #copii

Psiholog: “Meseria de parinte se invata!” Top 7 lectii de parenting

Copiii reflecta munca si atentia pe care parintii le-au acordat-o inca de la nastere. Cele mai puternice arme daca vrei sa ranesti un copil.

”Chiar si o mica remarca adusa asupra sa, l-ar putea face sa plânga. Nu-ti numi copilul incapabil, nu-l compara cu altii, nu-l face sa se simta inutil. Esti parinte, fii mândru de el! Daca vei avea un copil, nu te panica, meseria aceasta se invata! Nu-l educa asa cum vrei tu, ci asa cum este firesc! Este un ciclu greu, un proces prin care, abia dupa ani si ani se vor vedea roadele dar unde multi pot esua cu gratie. Ca parinte, trebuie sa-ti faci temele perfect si fara nicio greseala, altfel risti sa ai parte de niste roade stricate de care nu se va putea bucura nimeni. Primele roade tu le vei sadi inca de la nastere dar vor creste cel mai greu. Restul, copilul si le va sadi singur, sub atenta ta supraveghere”, declara psihologul Laura Maria Cojocaru. 

In acelasi timp, specialistul recomanda parintilor 7 sfaturi utile care vor contribui major la cresterea sanatoasa a copiilor, nu atât din punct de vedere fizic, cât mai ales psihic si emotional: 

1. Nu va invatati copiii sa asculte orbeste de voi pentru ca, din obsnuinta, atunci când nu veti fi voi lânga ei, ii vor asculta orbeste pe altii! Invatati-i sa discearna intre ce este sau nu util si valoros pentru ei! 

2. Nu va invatati copiii sa accepte critici "constructive" si demotivari de genul: "nu este suficient", "puteai mai bine", "copilul lui X este mai bun ca tine", "râde lumea de noi/de tine" s.a., pentru ca vor accepta ca stima lor de sine sa fie calcata in picioare de oricare altii! Invatati-i incurajarea, sustinerea, aprecierea, respectul si acceptarea pentru a mentine bucuria in viata lor si a celor importanti pentru ei! 

3. Nu va invatati copiii sa accepte sa fie invinovatiti pentru renuntarile si “sacrificiile" voastre (sunt exclusiv deciziile voastre!), pentru ca, atunci când vor fi adulti, nu vor sti cum sa-si asume responsabilitatea pentru ceea ce sunt, simt, gândesc si vor de la viata! Invatati-i sinceritatea, asertivitatea si asumarea responsabilitatii! 

4. Nu va invatati copiii sa creada ca micile lor suferinte apar pentru ca merita sa fie pedepsiti de viata/Univers/Dumnezeu pentru ca nu fac ce spuneti voi sau nu sunt cum vreti voi, pentru ca astfel vor accepta sa fie abuzati de oricare altii, considerând ca asa merita! Invatati-i sa caute si sa inteleaga lectia din intâmplarea respectiva si sa dezvolte astfel noi abilitati! 

5. Nu va invatati copiii sa accepte sa faca ceea ce le cereti fara sa li se explice motivul si mai ales beneficiul pentru toti cei implicati, pentru ca vor accepta ca si altii sa le impuna ce vor ei pur si simplu, chiar daca le este benefic sau nu! invatati-i sa asculte cu atentie, sa analizeze, sa intrebe, sa negocieze! 

6. Nu va invatati copiii sa creada ca "nu pot", "nu stiu", "nu reusesc", "gresesc", pentru ca vor accepta ca altii sa le hotarasca drumul si calitatea vietii! invatati-i sa dea visului lor toate sansele posibile, sa invete sa depaseasca obstacolele si sa exerseze cautarea de solutii! 

7. Nu va indrumati copiii sa realizeze visul vostru neimplinit pentru ca vor accepta foarte usor sa renunte la ei insisi, la nevoile si doritele lor, la starea lor de bine si vor ajunge sa-i lase pe altii sa le traiasca viata! Invatati-i ca visul lor este tangibil, realizabil, utilizându-si resursele proprii, energia, timpul si invatarea necesare pentru a-l trai, conchide psihologul Laura Maria Cojocaru.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Dr. Raluca-Ioana Nedelea: Persistenta dintilor temporari la animalele de companie

Expertul Acasa.ro, Dr. Raluca-Ioana Nedelea, medic stomatolog

Pune o intrebare

Top
Top

Sfatul expertului