Cresterea copilului

#recompensa #pedeapsa #copii #educatie #parinti

Recompensele la copii

Una dintre cele mai eficiente metode de educare a copilului tau o reprezinta sistemul de recompense. Spre deosebire de pedepse, acestea au un efect pozitiv asupra copilului pe termen lung; atunci cand abuzezi de recompense,  risti sa cresti un copil rasfatat .

 

Evita recompensele scumpe

 

Prima regula de aur atunci cand vine vorba despre alegerea recompenselor este sa nu il rasplatesti pe copilul tau cu lucruri scumpe. Vei intra intr-un labirint din care nu vei reusi sa scapi la fiecare moft al micutului. Cu toate acestea, recompensele trebuie sa reprezinte lucruri care ii starnesc interesul copilului.

Recompensele trebuie alese si in functie de varsta copilului. Daca prescolarii sunt incantati atunci cand primesc stelute pentru buna purtare , nu acelasi lucru se poate spune despre scolarii mai mari, care nu vor fi impresionati de astfel de gesturi.

Recompensele nu trebuie sa reprezinte intotdeauna lucruri materiale. Trebuie sa tii cont de situatia respectiva. O imbratisare , o incurajare , un compliment – toate acestea reprezinta, de asemenea, forme de recompensa.

Scrie pe o foaie de hartie posibile recompense care i-ar fi pe plac micutului tau. Iata cateva exemple:

 

  • O jumatate de ora de jocuri pe calculator sau la televizor
  • Alegerea unui film pe care vrea sa il vizioneze
  • Un desert special pregatit de tine
  • Pizza sau alta mancare ce ii este pe plac
  • Timp petrecut in parc alaturi de mami si tati
  • O jumatate de ora in plus de joaca inainte de culcare
  • Sa invite un prieten acasa, dupa scoala, cu care sa se joace
  • O petrecere in pijamale

 

Sugestiile variaza in functie de varsta si de referinte. Daca prichindelul tau este destul de mare, atunci lasa-l sa iti sugereze ce si-ar dori sa treaca pe lista recompenselor.

 

Nu oferi recompense pentru orice comportament al copilului

 

O alta regula importanta de care sa tii cont atunc cand iti recompensezi copilul este sa ii oferi recompense dupa activitatea respectiva pe care copilul a dus-o la bun sfarsit, si nu inainte. De exemplu, nu ii promite copilului tau o recompensa daca isi face patul; dupa ce si-a facut patul, lauda-l si ofera-i recompensa, mentionandu-i si copilului pentru ce anume a fost rasplatit.

La fel de important, nu rasplati orice gest al copilului cu recompense materiale. Acestea nu trebuie sa determine in totalitate comportamentul copilului, ci doar sa il modeleze. In caz contrar, copilul va conditiona fiecare gest al sau si nu va invata nimic, in afara de faptul ca santajul este cea mai buna metoda pentru a obtine ceea ce isi doreste. De aceea este recomandat sa inlocuiesti pe cat posibil recompensele materiale cu lauda si cu incurajarile.

 

Nu renunta la recompense

 

Din teama de a nu-si rasfata copiii, unii parinti renunta la sistemul de recompense. Aceasta atitudine denota insa rigiditate si tot ceea ce vei reusi va fi sa iti indepartezi copilul.

Recompensele nu trebuie sa reprezinte motivul pentru care copilul tau actioneaza intr-un anumit fel; gandeste-te insa ca atunci cand micutul trebuie sa faca ceva ce nu ii place, va accepta mai usor acel lucru daca, din cand in cand, ii vei oferi o recompensa, un film pe care vroia sa il vada, o plimbare in parc sau un joc video. In caz contrar, pietrele de hotar pe care va trebui sa le depaseaca i se vor parea o corvoada si va abandona inainte de termen.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Top
Top