Cresterea copilului

#copii #igiena copii # reguli igiena copii

Reguli de igiena pentru copilul tau

Pentru a avea un copil sanatos si curat este necesar ca acesta sa invete cateva reguli de igiena, pe care sa le aplice cu simt de raspundere.

Scolile si gradinitele si-au deschis portile, iar copilul tau va petrece foarte mult timp in colectivitate. In aceste conditii este extrem de important sa aiba grija de igiena sa, pentru a nu le permite germenilor sa-i atace sistemul imunitar.

Iata cele mai importante reguli de igiena pe care copilul tau trebuie sa le cunoasca.

1. Sa isi spele mainile des si corect

Unul din cele mai importante obiceiuri de ingiena se refera la a-ti invata copilul sa se spele pe maini. Astfel, este prevenita raspandirea germenilor si a bolilor copilariei.

Copilul trebuie sa se spele pe maini dupa ce merge la toaleta, cand vine de la joaca, de afara si inainte de a manca.

Trebuie sa te asiguri ca micutul tau deprinde corect aceasta regula, nefiind suficienta doar umezirea rapida a mainilor in apa. Nu se numeste spalat pe maini procesul in care micutul tine mainile doua secunde sub jetul de apa, apoi o zbugheste din nou afara. Trebuie sa te asiguri ca foloseste sapunul si tine mainile sub robinet minim 15 secunde.

Totodata, nu trebuie sa uite sa spele foarte bine fructele inainte de a le consuma, deoarece acestea sunt tratate cu diverse substante, sunt acoperite cu praf sau au intrat in contact cu materia fecala a diverselor animale.

2. Sa isi acopere gura cand tuseste sau stranuta

Un simplu stranut poate fi vinovat de raspandirea a milioane de germeni. Astfel, copilul trebuie sa inteleaga ca este foarte important sa isi tina gura acoperita atunci cand tuseste sau stranuta. Trebuie sa faca acest lucru cu ajutorul unei batiste sau a servetelului, deoarece sa isi puna mana la gura este o practica gresita. Germenii raman in continuare pe mana si se pot transmite foarte usor in jur.

3. Sa evite sa puna mana murdara la gura, nas sau ochi

Geremenii pot intra foarte usor in organism prin membranele nasului, ochilor sau prin gura. Totodata, pot aparea diverse infectii, herpesuri sau iritatii.

4. Sa nu uite de periajul dentar dupa fiecare masa

Copiii, in general, gasesc practica periajului dentar ca fiind plictisitoare si de foarte multe ori incearca sa uite de aceasta.

Motiveaza-ti copilul sa se spele pe dinti, cumparandu-i pasta de dinti preferata si o periuta haioasa. Daca nu esti suficient de convigatoare, apeleaza la metode mai dure si arata-i imagini persoane cu dantura stricata, apoi explica-i ca acestea sunt consecintele neglijentei si a lipsei periajului zilnic.

Desenele animate educative sau cartile de copii cu scop instructiv sunt instrumentele pe care le poti folosi pentru a-ti convinge copilul sa deprinda aceste obiceiuri.

5. Sa aprecieze importanta baii zilnice

Pana in jurul varstei de 6 ani, copiii sunt ajutati de mama sa isi faca baita zilnica. Treptat, acestia trebuie sa invete singuri sa se ingienizeze si sa se descurce pe cont propriu.

Pentru a evita accidentele in baie, foloseste covorase antiderapante, care previn alunecarea.

Foto: firstfivecc.org
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Expertul Acasa.ro, Silvia Teodorescu, arhitect

Pune o intrebare