Cresterea copilului

#jucarii #copii #siguranta

Reguli in cumpararea unei jucarii

Jucariile sunt comorile copilariei, atata vreme cat ele sunt alese cu grija de catre parinti. Adultii sunt responsabili sa ia de pe rafturile cu jucarii doar produse potrivite pentru micutul lor, jucarii care sa nu poata rani copilul in niciun fel.


In anul 2004, in SUA, s-au inregistrat aproximativ 210,300 de cazuri de copii raniti din cauza unor jucarii, iar 35% (aproape 73.000)  dintre micuti aveau sub 5 ani.


Jucariile prea mici, cu extremitati ascutite, care au sfori sau sarme, care se pot sparge si produce cioburi, jucariile cu aspect de aliment sau cele care contin puf sau par nu sunt deloc potrivite pentru un copil mic.


Atunci cand parintele alege o jucarie trebuie in primul rand sa analizeze cu atentie produsul si sa verifice daca exista sanse, oricat de reduse, ca acea jucarie sa il poata rani pe copil.


Nu uita ca micutii sub 3 ani au de multe ori obiceiul de a duce la gura orice jucarie, iar cu cat aceasta este mai mica, cu atat riscul de a aparea o problema este mai ridicat.


Iata cateva detalii pe care trebuie sa le verifici inainte de a te indrepta spre casa de platit cu o jucarie pentru copilul tau:


Varsta recomandata


Toate jucariile din magazine au pe ambalajul lor o mica eticheta care indica pentru ce categorii de varste sunt recomandate. Estefoarte important sa dai atentie acestuia aspect. Producatorii sunt obligati prin lege sa eticheteze astfel produsul in cazul in care jucaria reprezinta un real pericol pentru copiii sub aceasta varsta.


Chiar daca micutul tau insista ca vrea jucaria respectiva, explica-i ca nu este buna pentru el si ca vei merge in cautarea uneia potrivite.


Marimea jucariei


Un copil care are mai putin de 3 ani, nu ar trebui sa aiba acces la jucarii care sunt mai mici decat gura lui. Aminteste-ti mereu de faptul ca el o poate duce la gura si ca o poate inghiti, intervenind astfel o adevarata situatie de urgenta .


Medicii pediatri spun ca tot mai multi parinti ajung la spital cu copiii lor pentru ca acestia din urma s-au inecat cu jucarii (masinute, jucarii supriza de la dulciuri, bijuterii de jucarie etc).


Greutatea jucariei


Daca o jucarie este prea grea, in mod clar nu este potrivita pentru un copil mic, exceptie facand bicicletele, trotinetele si alte obiescte destinate transporului.  Daca totusi te copilul isi doreste o masinuta din metal sau un alt material prea greu pentru el, ar fi bine sa gasiti o alta varianta, mai usoara.


Sfaturi!


Opteaza pentru jucarii compacte. Cat inca este sub varsta de 3 ani, fereste-te de jocurile tip lego sau de cele care se desfac in bucati mici.
Alege jucarii potrivite pentru copilul tau. Daca are mai mult de 7 ani, opteaza pentru jucarii educative , care sa ii stimuleze gandirea si inteligenta.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Pune o intrebare