Cresterea copilului

#alimentatie #sanatate #bebelus #copil #parinti #alimente #lapte matern #alaptare

Reguli pentru hranirea bebelusului

Fiecare bebelus are propriile sale preferinte in ceea ce priveste hrana si tabieturile legate de momentul mesei. Exista insa cateva reguli generale pe care nu trebuie sa le neglijezi atunci cand vine vorba de hranirea bebelusului.

 

 

Daca alaptezi, nu ii oferi biberonul bebelusului in primele saptamani de viata

 

Desi bebelusilor le vine mai usor sa se hraneasca folosindu-se de biberon, daca il rasfeti pe micut inca din primele zile cu acesta, sunt sanse mari ca micutul sa refuze alaptatul la san. Ai nevoie doar de cateva zile de biberon pentru ca micutul sa refuze sanul. De aceea, ar fi indicat ca, cel putin pentru cateva saptamani, sa il alaptezi doar la san.

 

Evita schimbarea brusca a tipului de lapte praf

 

Bebelusii sunt foarte isteti si observa imediat orice schimbare atunci cand vine vorba de hrana prefera, laptele. Daca medicul ti-a recomandat sa schimbi tipul de lapte praf pe care il ofereai copilului, introdu noul aliment in mod gradual. De exemplu, pe parcursul a patru saptamani, poti incepe prin a introduce in alimentatia micutului o patrime formula noua si trei patrimi formula la care trebuie sa renunti. Schimba proportiile in fiecare saptamana, astfel incat in a patra sa ii oferi micutului doar fomula noua indicata de medic. In functie de reactiile bebelusului, schimbarea se poate efectua mai rapid, incepand de la cel putin 3-4 zile.

 

Ofera-i bebelusului lapte praf bogat in fier

 

Studiile au aratat faptul ca lipsa de fier poate duce la aparitia anemiei. Tratamentul pentru aceasta consta tot in suplimente de fier, care pot supara stomacul micutului. Formula de lapte care contine insa fier nu ii va produce bebelusului niciun disconfort.

 

Nu ii oferi copilului lapte de vaca

 

Laptele de vaca poate cauza hemoragii intestinale, fiind responsabil si de aparitia anemiei la copii. In plus, este foarte bogat in grasimi, este sarac in vitamine, contine multa sare care solicita rinichii si ingreuneaza tranzitul intestinal. Copiii pot consuma lapte de vaca dupa ce au implinit varsta de 1 an.

 

Urmeaza instructiunile de preparare a laptelui praf

 

Daca medicul nu ti-a recomandat un regim special, prepara-i copilului laptele praf urmarind intocmai instructiunile de pe cutie. Laptele prea diluat nu ii va permite bebelusului tau sa ia in greutate, in timp ce laptele prea concentrat ii poate afecta rinichii.

 

Nu ii oferi bebelusului prea mult suc de fructe

 

In cazul in care copilul nu este constipat, sucul de fructe nu are ce cauta in alimentatia bebelusului , cel putin inprimele luni de viata. Acesta contine mult prea multe calorii si zahar. Laptele matern, laptele praf si apa (dupa varsta de 4 luni) sunt toate lichidele de care copilul are nevoie.

 

Nu introduce mancarurile solide prea devreme

 

Ideal ar fi sa incepi introducerea mancarurilor solide in jurul varstei de 6 luni. In felul acesta, reduci riscul aparitiei alergiilor la anumite alimente.

 

Dupa ce ai introdus un nou aliment, asteapta cateva zile pentru a introduce altul in alimentatia copilului
 

Majoritatea copiilor intampina probleme, la un moment dat, cu acceptarea unui nou aliment. Insistenta este cheia reusitei; in afara de acest lucru, acorda-i timp micutului pentru a se obisnui cu noul aliment si introdu altul dupa aproximativ 7 zile.

 

Incepe cu legumele si lasa fructele la urma

 

Studiile au aratat faptul ca, daca ii introduci copilului in alimentatie fructele inaintea altor alimente, acesta se va invata cu gustul dulce si  nu va mai accepta foarte usor mancaruri care au alt gust. Introdu mai intai toate legumele, apoi continua cu fructe sau alte alimente pasate.

 

 

Evita citricele, cerealele de porumb sau nucile
 

 

Aceste alimente ii pot produce o reactie alergica micutului, daca sunt introduse prea devreme. Pediatrii recomanda sa astepti pana la varsta de 1 an si abia apoit sa ii oferi aceste alimente. In cazul nucilor, unii pediatrii te sfatuiesc sa astepti chiar 2 ani. Ar fi indicat sa consulti inainte medicul copilului si sa ii ceri sfatul, in functie de dieta si de starea generala a bebelusului tau.






 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Pune o intrebare

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Expertul Acasa.ro, Silvia Teodorescu, arhitect

Pune o intrebare