Cresterea copilului

#soacra #relatii de familie #comunicare in familie #nora

Relatia cu soacra: cum sa faci fata momentelor dificile

Daca nimeni nu se plange de "tata- socru ", relatia cu soacra se dovedeste problematica uneori. Cand sunt diferente in modul de gandire si comportament, apar neintelegerile, iar acestea duc la stres. Pentru a nu prelungi o situatie care dauneaza intregii familii trebuie sa gasesti acele solutii care te ajuta sa schimbi situatia in directia dorita de tine. Pe termen lung, un astfel de efort se poate dovedi unul dintre cele mai bune lucruri pe care le-ai facut pentru familia ta.

Asadar, cum faci fata momentelor dificile in relatia cu soacra? Iata in continuare cateva ponturi pentru a gestiona conflictele, pentru a comunica mai eficient si, de ce nu, pentru a-ti transforma soacra dintr-un oponent intr-un prieten.

1 Afla care sunt asteptarile soacrei

Daca soacra ta apare la usa intr-un moment nefavorabil, se poate ca motivele pentru vizitele ei neanuntate sa fie unele la care nu te-ai gandit. De exemplu, soacra ta poate vedea in tine fiica pe care nu a avut-o niciodata sau sa se simta mai bine in compania nepotilor decat singura, la ea acasa. Din contra, soacra poate pretinde ca tu sa fii la inaltimea unui ideal al ei personal, ori nimeni nu e perfect. "Tensiunile cu soacrele vin din impresia parintilor ca nimeni nu este suficient de bun pentru copilul lor" spune dr. Susan Newman, PhD, psiholog.

De aceea, este important sa stii care sunt asteptarile soacrei de la tine si familia ta, astfel incat gesturile ei sa poata fi intelese mai bine.

2 In fata soacrei, comporta-te intotdeauna ca un adult

Una dintre plangerile cele mai frecvente legate de soacre este incercarea acestora de a controla viata fiului lor si, implicit, viata ta.

Adopta un comportament matur, care sa-i arate ca ai incredere in tine. Actioneaza matur atunci cand soacra face presiuni. Nu intra in defensiva si nici nu incerca sa-i gasesti scuze.

De exemplu, daca soacra ta te critica pentru felul in care ai organizat camara, spune-i pur si simplu ca are dreptul sa-si exprime parerea, dar ca ai motivele tale pentru care ai optat pentru o astfel de configuratie. In fond, sa respecti parerea cuiva si sa fii de acord 100% cu ea sunt doua lucruri distincte.

3 Fii sincera cu soacra, dar pastreaza echilibrul

Fii sincera cu soacra ta atunci cand te nemultumeste ceva ce a facut si care te afecteaza pe tine sau familia ta. Insa nu trebuie sa mergi cu sinceritatea pana acolo incat sa rabufnesti. Confeseaza-te unei prietene, scapa de tensiune, apoi discuta cu soacra despre nemultumirile tale. Nu vei rezolva nimic daca nu-i spui in fata ceea ce gandesti.

Uneori, un sfat prost din partea ei poate veni din lipsa de informatie sau din convingerea ca modul ei de gandire este cel corect. Daca soacra ta insista sa folosesti leacuri "babesti" pentru copiii tai, asupra carora ai indoieli, vorbeste si impuna-te. In schimb, pentru lucrurile marunte, ai putea sa lasi de la tine. De exemplu, daca ea vrea sa gatiti porc in loc de pui la o cina festiva, puteti incerca impreuna o reteta veche de-a ei in loc sa va certati asupra alegerii finale.

4 Fii comunicativa cu soacra

Esti insarcinata si ai acordul medicului sa faci sport, dar soacra ta se opune? In loc de cearta, incurajeaza-ti soacra sa-ti povesteasca despre pregatirea pe care o faceau femeile pe vremea ei cand erau insarcinate. Explica-i apoi care sunt procedurile acum si faceti schimb de informatie.

Sursa foto: shejustgotmarried.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului