Cresterea copilului

#mama #tata #copil #parinti #parinte vitreg #adoptie #educatie

Relatia dintre copil si parinte vitreg

Ca si cum cresterea si educarea unui copil nu este suficient de dificila, pozitia ta ca parinte vitreg iti ofera din start un neajuns: lipsa unei legaturi naturale cu copilul, care in mod normal, se formeaza inca de la nasterea acestuia.

 

Asta nu inseamna ca parintele vitreg nu poate deveni o figura importanta in viata copilului. Totul depinde insa de o suma de factori, cum ar fi situatia familiala, relatia copilului cu parintele natural, reactia acestuia fata de parintele vitreg , priceperea parintelui vitreg de a integra si de a forma o legatura cu copilul.

Conform statisticilor, atat parintii biologici, cat si cei vitregi doresc ca acestia din urma sa se impuna si sa isi exercite dragostea, dar si autoritatea fata de copil, ca si cum nu ar exista nicio diferenta. Copiii insa sunt de alta parere, considerand ca parintele vitreg nu ar trebui sa se implice atat de mult.

Iata cateva sfaturi care te vor ajuta sa ai o relatie armonioasa cu copilul tau vitreg:

 

Acorda-ti timp

 

Dragostea si afectiunea nu se dezvolta peste noapte, mai ales daca este vorba despre un copil mai mare sau un adolescent. Unii cercetatori sustin ca micutii cu varsta sub 5 ani vor dezvolta o legatura cu parintele vitreg in primii doi ani. In cazul adolescentilor insa, acest lucru variaza, cei mari avand nevoie de mult mai mult timp pentru a te considera o figura importanta in viata lor.

Nu te astepta ca acesta sa te accepte din prima clipa. Copiii care trec prin destramarea unei familii se simt deseori confuzi, bucurandu-se de noul membru al familiei, dar in acelasi timp fiind frustrati de schimbarile prin care trec.

Ofera-i spatiu si timp pentru a intelege ceea ce simte. Atentia acestora se indreapta acum asupra parintelui natural cu care se forteaza sa tina o legatura ce nu se mai desfasoara in mod natural. Fa un pas inapoi si lasa-l sa isi petreaca timpul cu parintele natural de care a fost nevoit sa se desparta. Te va aprecia mai mult pentru acest lucru, decat daca incerci sa ii impui prezenta ta.

Loialitatea copilului fata de parintele natural poate interveni in relatia ta cu acesta. Copilul se poate simti debusolat atunci cand se bucura de prezenta ta, pentru ca va considera ca ar trebui sa isi indrepte toata atentia asupra parintelui natural.

Pentru a-l ajuta sa faca fata acestei situatii, incurajeaza-l sa mentina contactul cu parintele biologic. Nu incerca sa il inlocuiesti sau sa il critici, pentru ca in felul acesta, copilul va deveni si mai confuz.

 

Lasa-l pe copil sa decida care este relatia voastra

 

Daca micutul vrea sa stabileasca o relatie de afectiune cu tine, atunci raspunde-i dorintelor acestuia; daca insa doreste sa mentina distanta, nu il forta in a te accepta. Respecta-i limitele si acorda-i timp pentru a intelege situatia prin care trece. Exista si posibilitatea ca fiul vitreg sa nu iti accepte statutul, insa aratandu-i copilului afectiune, lasandu-l sa isi gaseasca propriul drum in situatia de familie, mai devreme sau mai tarziu acest lucru iti va aduce aprecierea sa si vei putea stabili o legatura profunda intre voi doi.

 

Pune bazele unei relatii

 

Nimic nu va veni peste noapte, pentru ca nu vei reusi sa castigi cu forta afectiunea fiului tau vitreg. Deja sunteti intr-o postura destul de apropiata, asa ca restul trebuie sa vina pe parcurs. Implica-te treptat in viata acestuia pentru a costrui o relatie intre voi doi.

Poti incepe de la activitatile preferate ale copilului. Intereseaza-te care sunt pasiunile sale si incearca sa faci parte din acestea. Nu te impune fortat in viata micutului, insa lucrurile mici va vor ajuta sa comunicati mai bine. Ajuta-l sa isi faca temele, mergeti impreuna la un meci sau manifesta interes pentru activitatile sale extracurriculare.

Impartaseste-i si pasiunile tale, pentru ca ai sanse ca micutul sa fie interesat de un anumit domeniu si sa doreasca sa invete mai multe de la tine. De exemplu, daca stii sa canti la chitara si copilul manifesta interes pentru acest instrument, invata-l si pe el sa il manuiasca. Veti avea un punct comun, iar comunicarea dinre voi doi se va desfasura mai usor.

Incearca, impeeuna cu partenerul tu, sa desfasurati activitati in grup, cel putin in primul an de acomodare pentru copil. Prezenta unuia dintre parintii naturali ii va oferi mai multa incredere in situatia actuala si va elimina tensiunea pe care acesta o simte vis-a-vis de tine.

 

Cat de mult trebuie sa te implici in disciplinarea copilului?

 

Unul dntre cele mai confuze lucruri pentru un parinte vitreg este rolul acestuia in disciplinarea copilului. Nu trebuie sa inlocuiesti autoritatea parintelui biologic, mai ales in primii ani, ci mai degraba sa o completezi. Pana cand copilul iti va identifica statutul, incearca sa adopti o atitudine constructiva.

In loc sa iti faci griji daca ar trebui sa critici, sa certi sau sa te impui fortat, incearca mai bine sa ii explici copilului situatia respectiva. Chiar si daca ai fi parintele sau natural, reprosurile nu te vor face mai inteles. Pentru ca deja pornesti cu un dezavantaj, ajuta-l pe copil sa inteleaga partile mai putin bune ale comportamentului sau sa ii ghidezi alegerile, oferindu-i sfaturi. Sunt sanse mai mari sa te accepte in felul acesta si sa isi indrepte astfel atentia catre tine, decat daca incerci sa iti impui autoritatea si dragostea.

Sursa foto : factoidz.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului