Cresterea copilului

#obezitate #obezitate copii #nastere cezariana

Risc dublu de obezitate la copiii nascuti prin cezariana

Cercetari recente au descoperit faptul ca nasterea prin cezariana creste riscul ca bebelusii sa devina obezi pana la varsta de trei ani. Prin aceasta informatie, medicii atrag si de aceasta data atentia asupra pericolelor si complicatiilor pe care mamicile care prefera, voluntar, cezariana, in locul nasterii naturale, le au asupra copilului in viitor.

Nasterea naturala a inceput sa devina istorie in randul gravidelor moderne. Din cauza durerilor travaliului si nasterii, mamicile aleg intotdeauna calea care pare mai usoara: a cezarianei. Este lipsita de dureri insuportabile, chiar daca, pe de alta parte, recuperarea postpartum este mai lunga.

Exista atat argumente pro, cat si contra ale alegerii cezarianei sau nasterii naturale, insa medicii sustin ca daca nu exista cauze medicale pentru care sa se impun cezariana, atunci nu exista motive pentru care femeile ar trebui sa apeleze, din proprie dorinta, la ea.
 

Cezariana, risc dublu de obezitate la copii


Studiul potrivit caruia cezariana predispune copilul de doua ori mai mult la obezitate, pana la varsta de trei ani, a fost publicat in "The Archives of Disease in Childhood", iar rezultatele lui se bazeaza pe mai multe experimente.

Cercetatorii au monitorizat, in cadrul studiului, peste 1255 de femei insarcinate - doar 284 dintre ele au apelat la cezariana la nastere, restul adoptand metoda vaginala de aduce copilul pe lume.

Oamenii de stiinta au urmarit evolutia copiilor nascuti prin cezariana si au descoperit ca pana la varsta de trei ani, 15,7% dintre acestia erau deja obezi, comparativ cu doar 7.5% dintre cei nascuti pe cale naturala.
 

Concluziile studiului: nasterea naturala, esentiala pentru sanatatea viitoare a copilului


Specialistii nu au reusit sa identifice, in cadrul studiului, un alt factor de risc care sa influenteze riscul de obezitate la copii, in afara tipului de nastere. Ei au analizat si factori precum greutate, circumstante socioeconomice, perioada alaptarii si alte aspecte maternale si au ajuns la concluzia ca riscul crescut se rezuma la o... bacterie!

Se pare ca atunci cand copilul este nascut pe cale vaginala, intra in contact cu o bacterie aflata pe canalul de nastere, care are rolul de a-l proteja de infectii si care poate avea un rol esential in greutatea lui viitoare.

Atunci cand nasterea se face prin cezariana, copilul nu mai intra in contact cu aceasta bacterie si nu beneficiaza de aceeasi protectie, de unde specialistii au tras concluzia ca ar putea fi factorul care influenteaza cresterea in greutate si riscul de obezitate.

Chiar daca cercetarile cu privire la posibila relatie de cauzalitate dintre cezariana si obezitate sunt inca departe de a fi finalizate, medicii atrag atentia mamicilor sa fie mai rezervat atunci cand vine vorba de propriul corp si de astfel de operatii sau cand iau, cu usurinta, decizia de a renunta la nasterea naturala.

De asemenea, medicii participanti la studiu sunt de parere ca fiecare femeie care vrea sa nasca prin cezariana ar trebui avertizata si asupra acestui risc, dincolo de celelalte deja existente. Este un lucru important, care ar putea inclina decisiv balanta alegerii modului de nastere.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Expertul Acasa.ro, Silvia Teodorescu, arhitect

Pune o intrebare

Sfatul expertului