Cresterea copilului

#gradinita #copii #educatie #dezvoltare

Rolul gradinitei in dezvoltarea copilului

Gradinita pare, la prima vedere, doar un loc in care cei mici se distreaza, mananca si dorm in timpul in care parintii sunt la serviciu, pana cand acestia vin sa ii ia acasa. De fapt, rolul gradinitei este mult mai important, deoarece aici copilul se dezvolta psihic, isi perfectioneaza diverse abilitati si invata lucruri care il vor ajuta la scoala.


Specialistii in educatie si dezvoltare a copilului recomanda ca micutii sa mearga la gradinita in loc sa ramana acasa cu bona, cu bunicii sau chiar si cu parintii. Gradinita este un loc in care orice copil invata sa socializeze cu persoane de aceeasi varsta si afla mai multe lucruri decat daca ar sta acasa, mai ales ca micutul se afla la varsta la care mintea sa absoarbe foarte rapid orice informatie.


Iata doar o parte dintre beneficiile pe care gradinita le aduce unui copil:


Dezvoltare a abilitatilor


Cu ajutorul jocurilor adaptate special pentru micuti, la gradinita copilul isi poate creea si dezvolta abilitatile deja existente. Fie ca este vorba de dans, desen, limbi straine sau utilizarea calculatorului, copilul va recepta foarte repede toate informatiile.


Baza de cunostinte


Gradinita este locul care ii pregateste pe copii pentru scoala si le ofera o serie de cunostinte de baza precum: alfabetul, zilele saptamanii , culorile, animalele, tarile, orasele si multe altele. Mai mult decat atat, aceasta este varsta la care copiii invata foarte bine limbile straine, motiv pentru care sunt recomandate gradinitele care au astfel de cursuri.


Socializare si dezinvoltura


Unii copii au tendinta sa dezvolte un comportament timid, introvertit din cauza lipsei socializarii sau din cauza faptului ca au fost foarte protejati de catre parinti. Gradinita este locul in care copiii isi fac primul prieten si in care descopera ce inseamna prietenia. Un astfel de comportament, il vor obisnui pe copil sa se poarte foarte natural, degajat si sa nu intampine probleme de timiditate .


Comunicare


Gradinita este locul in care copiii invata sa comunice intre ei. Aici sunt indemnati sa isi exprime toate ideile, indiferent ca ele sunt bune sau nu. De asemenea, la gradinita micutul va invata despre lucrul in echipa , ambitie, provocare si dorinta de a castiga.


Respect, generozitate, prietenie


La gradinita copilul invata ce inseamna respectul prin prisma faptului ca micutii sunt apostrofati de fiecare data cand spun sau fac ceva nepotrivit fata de altcineva. De asemenea, micutii sunt invatati la gradinita sa faca jucarii si le este indusa ideea de generozitate. Nici termenul de „prietenie” nu ii va fi strain copilului, deoarece la aceasta varsta cei mici descopera legaturile emotionale cu cei de varsta lor.


Gradinita este locul in care copilul tau se formeaza si isi construieste un pachet de cunostinte si principii dupa care se va ghida in viata. Astfel, este important sa alegi cu grija gradinita la care urmeaza sa mearga micutul, deoarece aceasta isi va pune o amprenta serioasa asupra lui.


Inainte de a-ti inscrie copilul la o gradinita, intereseaza-te despre persoanele care predau acolo, despre cursurile care se fac, despre conditiile in care sunt educati etc. De preferat, este bine sa vorbesti cu un alt parinte care are un copil deja inscris la o grupa mai mare sau cu o persoana de incredere.


Afla mai multe despre cum sa alegi gradinita perfecta pentru copilul tau.


Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Culorile care atrag noroc in casa ta

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare

Top

Sfatul expertului