Cresterea copilului

#sarcina #anticonceptionale #fertilitate anticonceptionale #sarcina dupa anticonceptionale

Sarcina dupa anticonceptionale. Ce trebuie sa stii?

Vrei cu tot dinadinsul sa devii mamica, dar pana acum te-ai protejat cu anticonceptionale si ti-e teama de efectele administrarii indelungate a hormonilor asupra viitorului bebe? Nu este cazul sa iti faci griji! Acest lucru nu a fost dovedit si nici confirmat de medici! Exista alte motive pentru care specialistii recomanda sa astepti o perioada de 2-3 luni dupa renuntarea la pastile pentru a concepe bebelusul! Iata ce trebuie sa stii atunci cand vrei sa ramai gravida dupa anticonceptionale!

Anticonceptionalele reprezinta cea mai populara metoda de protectie impotriva unei sarcini nedorite la femei. Cu fiecare pastila inghitita, introduci in organism o serie de hormoni realizati sintetic, care au rolul de a impiedica ovulatia sa se produca, deci de a elimina orice sansa ca tu sa poti ramane insarcinata.

Ce se intampla in corp dupa renuntarea la pastile?

Multe femei au impresia ca administrarea pe termen lung a pilulelor contraceptive poate avea repercusiuni negative asupra sanatatii fatului, in cazul in care sarcina apare la scurt timp dupa renuntarea la ele.

In momentul in care corpul nu mai primeste dozele de hormoni care inhiba ovulatia, nu va trece mult timp pana cand se vor reinstala zilele fertile si , odata cu ele, si sansele de a ramane insarcinata, daca faci sex neprotejat.

Este greu de dedus cand anume va veni prima menstruatie dupa pastile sau cand va avea loc prima ovulatie, deoarece organismul are nevoie de o perioada de timp pentru a se regla din punct de vedere hormonal.

Primele 2-3 luni, ciclul tau ar putea fi dereglat si este posibil sa nu poti calcula exact ovulatia. Exista insa femei pentru care fertilitatea se reinstaleaza repede si pot ramane gravide in prima luna dupa renuntarea la pastile.

De ce recomanda medicii sa se astepte o perioada?

Medicii recomanda sa mai amani putin sarcina dupa renuntarea la pastile, din cauza dezechilibrelor hormonale care au loc imediat dupa si care te pot induce in eroare. Daca astepti 2-3 luni, pana cand ciclul se regleaza, vei sti cu exactitate si perioada in care ai ramas gravida.

Identificarea exacta a perioadei in care ai ramas insarcinata ii ajuta pe medici sa stabileasca cu mai multa precizie data probabila a nasterii, dar sa monitorizeze cu acuratete si stadiile de dezvoltare ale fatului si daca se incadreaza in parametri normali.

Chiar daca exista o panica generala a femeilor legata de efectele secundare pe care perioada indelungata de contraceptie hormonala le-ar putea avea asupra fatului, nu exista nicio dovada in acest sens.

Majoritatea medicilor considera ca o femeie care ramane insarcinata imediat dupa terminarea anticonceptionalelor prezinta exact aceleasi riscuri precum una care nu a folosit aceasta metoda si ca pilulele nu influenteaza in vreun fel evolutia sarcinii. In niciun caz, nu cresc riscul de avort spontan sau de pierdere a sarcinii.

Asadar, daca te simti pregatita, esti sanatoasa din punct de vedere clinic si ti-ai pregatit temeinic organismul pentru a fi gazda unui bebelus (renuntat la tigari, alcool, reducerea cafeinei, sport, alimente cu acid folic etc.), atunci poti incerca sa ramai gravida inca din primele zile dupa renuntarea la pastile. Insa pastreaza-ti asteptarile realiste si fii pregatita sa nu reusesti din prima luna. Nu inseamna ca trebuie sa renunti, ci sa astepti sa ti se regleze ciclul si sa monitorizezi cu atentie ovulatia.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Top

Sfatul expertului