Cresterea copilului

# alegere scoala copii # scoala copii # scoala privata #scoala de stat

Scoala privata sau de stat? Ce este mai bine pentru copiii nostri? - Raspunsul psihologilor

 

 

 

Cu mult timp inainte ca cei mici sa atinga varsta inceperii scolii, parintii se intreaba deja ce ar fi mai bine sa aleaga pentru cel mic. O scoala privata sau una de stat? Alegerile sunt complicate, iar venitul lunar al parintilor joaca un rol important in aceasta alegere.

 

In opinia psihologul Alexandru Pleşea, cunoscut opiniei publice drept Antrenorul Minţii, exista cateva diferente care merita observate intr-un regim privat si unul de stat. Acestea se pot verifica prin simpla observatie a comportamentul copilului si cel al profesorului sau educatorului, si anume:

 

Comportamentul copilului: lipsa de rabdare, de atentie – concentrare, lipsa de reactie sau raspuns la noi jocuri care apar, de timpul de stat pe telefon, lipsa de creativitate in noi jocuri, de intrat in discutie cu alti copii sau nu. Aceste atitudini se pot observa si ele sunt un semn pentru dezvoltarea copilului. in acest caz, adultii ajuta copilul prin implicare activa constanta.

 

Comportamentul educatorului: se face prin observarea fata in fata, in sedinte cu parintii si prin discutie libera: Daca mentine atentie la ce ii spui sau il rogi, miscarea ochilor si mainilor, zambetul sau aprecierea pe care o are fata de alti copii, reactia sau raspunsul la sugestiile sau mentiunile parintelui, atitudinea emotionala fata de copii si fata de el insusi sau fata oamenii din jur.

 

Diferenta intre scolile private si cele de stat

 

“Atat scolile de stat, cat si cele private sunt utile, insa utilitatea are nivele si ele trebuie mentionate. Scolile de stat il invata pe copil cum sa se incadreze in societate, sa invete prin functia sa rationala, sa ia parte la competitie sau concurenta, sa memoreze mecanic, sa se incadreze in legile si regulile scolii si sa mentina ordinea generala, cat si comportamentul indoctrinat de catre educatori in ceea ce ii priveste pe colegi. De cealalta parte, scolile private il invata pe copil cum sa invete, cum sa gaseasca singur solutii la probleme, cum sa se raporteze emotional la lumea din jur, imbina invatatul prin functia emotionala si cea rationala simultan, invata cum sa investeasca incredere in alti copii sau in adulti, invata sa piarda si sa fie ok cu asta, nu promoveaza concurenta sau competitia si nici barfa”, conchide psihologul Alexandru Plesea, cunoscut opiniei publice drept Antrenorul Mintii.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului