Cresterea copilului

#zambet #lapte #bebelusi #limbaj #atasament #protectie #recunoastere

Semne ca bebelusul tau s-a atasat de tine

Ai trecut prin nopti nedormite, ore interminabile de ingrijorare si un travaliu dureros. Te astepti ca dupa venirea lui pe lume, bebelusul tau sa iti multumeasca in felul lui pentru grija pe care i-o porti. Este bine sa stii ca in primele zile de viata, bebelusul nu iti poate oferi semne evidente de atasament. Pe masura insa ce legatura dintre voi evolueaza, vei avea nenumarate motive de fericire!

Iata cum iti arata bebelusul tau ca s-a atasat de tine!

1 Te priveste in ochi

Nou-nascutii adora sa se uite la fetele celor din jur, iar a ta este cea pe care o prefera. In cateva saptamani de la nastere, bebelusul recunoaste fata mamei sale, pe care o va urmari insistent. Potrivit specialistilor, acest comportament este de fapt un instinct de supravietuire, prin care cel mic atrage dragostea si atentia celor din jur.

Acelasi obicei reprezinta si inceputul legaturii stranse si a iubirii dintre voi, iar copilasul realizeaza pe zi ce trece cat de importanta esti pentru el.

2 Iti recunoaste mirosul

Numeroase studii arata ca bebelusul recunoaste mirosul mamei sale dintr-o serie de alte arome. Chiar si un nou-nascut de doar o saptamana va intoarce capul dupa mama sa, atras in primul rand de mirosul laptelui matern. Pentru bebelusi, nimic nu este mai placut decat acest parfum, care le ofera siguranta.

3 Iti zambeste

In decurs de o luna de la nastere, bebelusul raspunde la expresiile faciale ale mamei sale. Astfel, daca ii vei zambi, iti va zambi la randul sau.

4 "Vorbeste" cu tine

Primele "gangureli" pe care bebelusul le va emite iti vor fi destinate tie, persoana pe care o vede cel mai des si cu care este din ce in ce mai familiarizat. Bebelusul se foloseste de acest limbaj pentru a comunica si se asteapta sa ii raspunzi similar. Astfel, veti pune bazele comunicarii reale de mai tarziu.

5 Are nevoie de prezenta ta

Vei observa ca bebelusul tau este nefericit de cele mai multe ori atunci cand nu este cu tine si ca isi schimba expresia fetei atunci cand intri in camera. Se va lumina la fata si iti va zambi de fiecare data cand te va vedea, ceea ce reflecta atasamentul tot mai mare fata de tine.

6 Te foloseste ca "scut"

De foarte multe ori, vei observa ca bebelusul tau se cuibareste la sanul tau de fiecare data cand este in prezenta unei persoane straine. Anxietatea fata de straini este o etapa normala in dezvoltarea copilului, care va avea incredere in tine ca il vei proteja.

Sursa foto: //www.parenting.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Expertul Acasa.ro, Silvia Teodorescu, arhitect

Pune o intrebare