Cresterea copilului

#batran #ajutor

Semne ca un batran are nevoie de ajutor

Atunci cand nu se mai pot ingriji singuri, batranii ofera mai multe indicii care sunt adesea ignorate de cei din jurul lor.

Semnele trebuie depistate din timp pentru a preveni incidente neplacute sau chiar tragice care pot afecta toate persoanele implicate.

Batranii sunt mai predispusi la depresie, mai ales dupa pierderea partenerului de viata. Starea psihica precara poate avea efecte grave in modul in care batranii se ingrijesc singuri.

Afla care sunt indiciile care arata ca situatia unui batran se inrautateste:

 

1  Igiena

 

Primul semn al unei stari ingrijoratoare a batranilor este faptul ca acorda mai putina atentie igienei personale.

Slabirea simturilor odata cu inaintarea in varsta ii poate impiedica pe unii batrani sa-si mentina singuri igiena, chiar daca isi doresc sa faca acest lucru.

 

2  Nutritia

 

Scaderea in greutate este cel mai clar semnal de alarma al unei diete necorespunzatoare.

Verifica frigiderul si camara persoanelor in varsta. Daca gasesti foarte putina mancare sau , acestia au nevoie de ajutor pentru a mentine un regim alimentar potrivit.

 

3   Curatenia

 

O casa care este mai murdara sau mai aglomerata este un alt indiciu important.

Poti ajuta batranii la curatenie sau poti angaja o menajera, insa lipsa de interes pentru curatenia locuintei este adesea un semn al problemelor de sanatate sau al depresiei.

 

4  Sanatatea

 

Atunci cand nu sufera de afectiuni cronice, lipsa de energie a batranilor este un semnal de alarma pentru starea sanatatii lor.

Insoteste-i la o consultatie la medicul de familie si afla cum ii poti ajuta daca e vorba doar despre simptome specifice imbatranirii.

 

5  Medicamentele

 

Daca batranii exprima confuzie legata de modul in care ar trebui luate medicamentele, au nevoie de ajutorul tau.

Cantitatile mari de medicamente nefolosite sau expirate sunt un alt indiciu care arata ca batranii nu se mai pot ingriji singuri.

 

6  Vanataile

 

Unii batrani prefera sa pastreze tacerea asupra cazaturilor. Daca observi in mod repetat vanatai, intreaba-i cum s-au lovit.

Cu fiecare cazatura , riscul unor accidente mai grave creste pentru persoanele in varsta.

 

7  Dezorientarea

 

Lipsa capacitatii de orientare , fie ca e vorba de spatiu sau de timp, este un semn rau pentru batrani.

Chiar daca se descurca bine in propria locuinta, multi batrani au probleme de orientare atunci cand se afla intr-un mediu nou. Observa reactiile persoanei in varsta atunci cand o duci intr-un loc nou.

 

8  Vecinii

 

Pastreaza contactul cu prietenii si vecinii batranilor care locuiesc singuri. Acestia pot observa cu mai multa usurinta schimbari comportamentale.

Fie ca e vorba despre faptul ca ies din ce in ce mai rar din casa, sau ca cer ajutorul celor din jur pentru lucruri simple, semnalele venite din partea apropiatilor sunt foarte importante.

 

9  Situatia financiara

 

Cele mai multe facturi pot fi platite acum prin transfer direct din orice cont bancar , insa atunci cand batranii au probleme in administrarea banilor, acest lucru poate ascunde ceva mai grav.

Daca persoana in varsta nu isi mai poate administra singura banii, este posibil ca acesta sa fie un simptom al instalarii senilitatii.

 

10  Postura de victima

 

Batranii, mai ales cei care locuiesc singuri, sunt mai vulnerabili in fata infractorilor.

Daca observi ca necunoscutii sau cei din jur profita de batran, acest lucru poate fi un indiciu al faptului ca acesta isi pierde puterea de a judeca corect.

 

Atunci cand observi mai multe dintre semnalele de mai sus, poti merge cu batranul la medicul de familie pentru a afla parerea acestuia despre capacitatea persoanei in varsta de a se ingriji singura.

In cazul in care batranul nu se mai poate ingriji singur si are nevoie de ajutor de specialitate, poti angaja o infirmiera sau poti lua in considerare si situatia in care persoana in varsta ar fi mai bine ingrijita la un azil de batrani .
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului