Cresterea copilului

#ingrijire copii # alimentatie copii #alimentatie #copii

Sfaturi despre alimentatia corecta a copiilor

Un copil are nevoie de un regim alimentar corect si de o cantitate adecvata de nutrienti, necesari in perioada de dezvoltare. De asemenea, o alimentatie sanatoasa este extrem de importanta pentru dezvoltarea armonioasa a micutilor, iar dieta corecta are un rol esential in imbunatatirea imunitatii si mentinerea unei stari bune de sanatate. Asa ca iti venim in ajutor cu cateva sfaturi, pentru o alimentatie corecta a copiilor!

Organizeaza un orar fix pentru mese

Copilul trebuie sa fie invatat sa manance la ore fixe, fie ca este acasa, la gradinita sau la bunici. In primul rand, un copil are nevoie de trei mese pe zi, de doua gustari si de multe lichide, pentru o hidratare corecta. Astfel, un copil bine hranit nu va fi agitat, obosit sau nervos.

Convinge-l sa manance fructe si legume

Fructele si legume sunt necesare pentru dezvoltarea corecta a unui copil, deoarece sunt bogate in vitamine, nutrienti si minerale. Insa cei mici sunt de obicei destul de reticenti la fructe si legume, asa ca trebuie convinsi sa incerce feluri de mancare noi. Tocmai de aceea, iti recomandam sa ii introduci alimentele noi in meniu treptat. Spre exemplu, poti sa gatesti anumite legume in mai multe feluri – crude, fierte, pasate sau introduse in diverse preparate. De asemenea, atunci cand gatesti ceva nou, nu ii atrage atentia copilului tau asupra acestui fapt. In schimb, il poti pacali, spunandu-i ca supereroul sau preferat adora mazarea, sau poti sa trisezi, adaugand legumele pe care le refuza, in smoothie-uri sau sosuri.

Pregateste-i copilului tau un meniu cat mai variat

Copiilor le plac doar anumite alimente, insa ei nu trebuie invatati sa consume doar preparatele favorite. Dimpotriva, ar trebui sa te gandesti mereu la un meniu cat mai variat pentru cel mic si sa te asiguri ca ai mereu in casa fructe, legume si cereale integrale. Incearca sa le integretezi constant in diferite retete, iar astfel copilul tau va avea de unde alege si va descoperi mereu noi alimente delicioase. De asemenea, poti testa curiozitatea copilului tau, cumparand si produse mai rare pe piata, cum ar fi vinete albe, rosii galbene sau cartofi dulci. Iar atunci cand nu vrei sa gatesti, poti sa comanzi o salata personalizata si mananci sanatos, alaturi de cel mic.

Alege gustari sanatoase

Atunci cand copilul tau simte nevoia sa rontaie ceva, este uneori mai comod sa ii oferi niste biscuiti sau chipsuri, insa aceste gustari sunt sarace in nutrienti si contin multe calorii. Cel mai bine ar fi sa il obisnuiesti pe copilul tau cu gustari sanatoase, cum ar fi fructele, nucile, semintele nesarate, iaurturile sau smoothie-urile.

Asigura-te ca bea apa

Incearca sa eviti sa ii oferi copilului tau sucuri, deoarece acestea contin coloranti, indulcitori si conservanti. In schimb, incurajeaza-l pe copilul tau sa bea apa cat mai des, pentru a se hidrata corespunzator.

Incearca sa pregatesti masa cat mai creativ

Fiecare culoare a fructelor si legumelor are un efect specific asupra organismului, asa ca este bine ca alimentatia copilului tau sa fie cat mai colorata in fiecare zi. Ofera-i celui mic gustari pline de culoare, cu diferite fructe, sau legume, taiate in forme atractive, pentru a le face sa para mult mai interesante.

Invata-l cand sa se opreasca

De obicei, copiii se opresc din mancat atunci cand sunt satui, insa sunt si situatii in care cei mici sunt prea agitati la masa si nu se hranesc corespunzator. Tocmai de aceea este important sa il inveti pe cel mic sa isi „asculte” stomacul, pentru a-si da seama daca s-a saturat, sau daca este nevoie sa ii mai oferi si o gustare. Astfel, copilul isi va da seama cand este momentul sa se opreasca.

Asadar, nu ar trebui sa iti fie teama sa introduci in alimentatia copilului tau alimente noi, sau chiar preparate mai exotice. Incearca sa apelezi la o tactica buna, pentru a-l convinge pe cel mic sa manance o varietate cat mai mare de alimente sanatoase. De asemenea, il poti lua cu tine la cumparaturi, pentru a-si alege fructele si legumele preferate sau chiar il poti invita in bucatarie, pentru a gati impreuna.

Sursa foto: https://unsplash.com/photos/e3Y23rtVk8k

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Sfatul expertului