Cresterea copilului

#mama #copil #educatie #relatie #parinti

Sfaturi pentru mamele singure

Daca esti in situatia de a-ti creste copilul singura, atunci stii deja ca esti nevoita sa te confrunti cu o serie de dificultati. Cum vei reusi sa suplinesti figura masculina din viata copilului pe care, in mod normal, ar fi ocupat-o tatal, cand vei putea sa iti refaci viata personala sau cum iti vei face timp sa te ingrijesti de copilul tau sunt doar cateva dintre intrebarile la care trebuie sa gasesti raspuns.

 

Iata cateva sfaturi care iti pot fi de folos:

 

Nu refuza prezenta tatalui in viata copilului

 

Daca ai trecut printr-un divort sau o despartire, insa tatal doreste sa faca parte din viata copilului sau, atunci lasa resentimentele la o parte si acorda-i copilului sansa de a avea o relatie si cu celalalt parinte al sau.

Chiar daca intalnirile dintre cei doi sunt mai rare, lasa-l pe copil sa se bucure de acele momente si nu il "bombarda" cu ideile tale despre fostul partener. Figura tatalui este foarte importanta in viata copilului, asa ca ar fi indicat sa mentii o legatura cat se poate de stransa intre cei doi.

Nu ocoli acest subiect, vorbeste-i micutului despre tata, despre ce anume a preluat de la acesta, chiar si despre intalnirile pe care le au cei doi, daca acesta doreste sa ti le impartaseasca. Nu aduce acuzatii la adresa tatalui, pentru ca cel mic nu le va intelege. Mai tarziu, va avea libertatea de a decide ce fel de relatie vrea sa mentina cu acesta.

Intre timp, lasa-l pe copil sa aleaga cand anume vrea sa comunice cu tatal, fie si la telefon, cand vrea sa il vada etc. Totodata, spre binele copilului, incearca sa mentii o relatie civilizata cu fostul partener. Nu il obliga sa ia partea unuia dintre voi sau sa asiste la certurile voastre. Situatia este destul de dificila, asadar incercati sa scoateti ce este mai bun din conditiile actuale.

 

Inconjoara-te de ajutoare

 

In primul rand, apeleaza la buncii copilului. Chiar daca te-ai despartit de tatal copilului tau, asta nu inseamna neaparat ca bunicii din partea acestuia nu vor sa aiba o relatie cu nepotul lor. Afectiunea lor, cat si cea a parintilor tai ii vor imbogati viata copilului.

In plus, poti conta pe ajutorul lor, mai ales daca locuiesc in acelasi oras cu tine. Incearca sa relationezi si cu prieteni buni pe care poti conta. Pe langa faptul ca vei avea nevoie de sprijinul acestora atunci cand serviciul sau alte probleme personale te vor solicita destul de mult, copilul tau va beneficia de persoane prietenoase care ii vor echilibra viata. De exemplu, o fetita crescuta doar printre alte doamne poate dezvolta neincredere in fortele proprii, complexe, ce ii vor dauna mai tarziu la adolescenta. De aceea, este important ca in viata acestuia sa existe si o figura masculina. 

 

Stabileste reguli

 

Faptul ca esti o mama singura nu inseamna ca autoritatea ta poate fi pusa la indoiala de catre copil sau ca trebuie sa ii faci acestuia toate placerile pentru ca te simti vinovata de statutul sau. Copilul va incerca poate sa te „santajeze” emotional, in functie de situatie, asa cum fac, de altfel, toti copiii, indiferent de organizarea din familie. Regulile impuse de tine trebuie insa respectate, pentru binele educatiei copilului tau.
 

 

Respecta intimitatea copilului tau

 

Chiar daca simti ca in momentul de fata, copilul tau este tot ceea ce ai si il vrei aproape tot timpul, chiar daca acesta vrea sa se furiseze langa tine in toiul noptii, pentru ca se simte mai bine sa doarma langa mami, ar fi ideal ca micutul sa aiba parte de intimitate.

Acorda-i propriul spatiu de care sa dispuna in orice fel doreste, asa cum si tu trebuie sa procedezi in acelasi fel. In caz contrar, copilul va dezvolta un atasament excesiv fata de tine, isi va pierde mai tarziu dorinta de independenta si ii va fi mai greu sa se „rupa” de mediul in care a crescut.

 

Nu il impovara cu probleme grave

 

Chiar daca simti cateodata ca nu ai cu cine sa discuti despre problemele tale, in niciun caz copilul nu este cea ma indicata persoana. Acesta nu iti va intelege prea curand problemele sentimentale sau cele legate de serviciu, asa ca cel mai bine ar fi sa nu ii impovarezi copilaria cu astfel de griji, pe care le poate percepe in mod gresit. Micutul va exagera toate problemele tale si se poate considera chiar vinovat pentru situatia prin care treci. Apeleaza la prieteni sau la parinti, daca ai nevoie de un confident.
 

 

Vorbeste-i despre un posibil partener in viata ta

 

Daca ai un copil putin mai mare, atunci ar fi timpul sa il pregatesti pentru ceea ce, poate mai tarziu, va urma: un nou partener in viata ta. Desi reactiile copiilor pot fi diferite, nici unuia nu ii va fi usor sa o imparta pe mama cu altcineva.

Vorbeste-i despre fapul ca in viata ta poate aparea un alt barbat, dar asta nu inseamna ca ii va lua locul tatalui sau sau ca ii va fura iubirea ta catre acesta. De asemenea, nu il implica pe copil in orice relatie pe care o ai, fie ea si una trecatoare. Asteapta pana cand lucrurile se arata promitatoare, pentru a introduce un alt barbat in viata copilului tau.

Sursa foto : cdn.sheknows.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Ce influenta are echinoctiul de toamna asupra noastra

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare