Cresterea copilului

#baie bebelus #accidente domestice #siguranta copii

Siguranta bebelusului la baita

Baita bebelusului poate fi o activitate placuta si relaxanta pentru tine si cel mic, dar se poate transforma si intr-o aventura periculoasa. Exista o sumedenie de accidente care iau nastere in baie si care pot periclita sanatatea si chiar viata bebelusului tau. Iata cateva masuri de siguranta eficiente pentru baita lui!
 

Pune covor antiderapant in bebelusului


Pe masura ce bebelusul creste, incepe sa se miste si sa aiba o mobilitate crescuta a corpului, fiind dornic sa se ridice in cadita , sa se apuce de marginile ei si sa o escaladeze. Nici in timpul baitei nu va sta prea cumintel, deoarece va fi dornic sa se balaceasca in apa si sa se zvarcoleasca cat poate, mai ales daca are si jucarii prin preajma.

Oricat ai incerca sa il tii bine cu mainile, exista riscul ca acesta sa-ti scape si sa alunece in cadita, daca aceasta nu are montata covor antiderapant, care sa-l protejeze nu numai de inec, ci si impotriva eventualelor leziuni provocate de cadere sau alunecare.
 

Potriveste temperatura apei


Riscul de arsuri este foarte mare la bebelusi, deoarece au pielea foarte sensibila si vulnerabila chiar si la cele mai mici surse de caldura. O crestere usoara a temperaturii apei, peste cat este recomandat, devine astfel o cauza a arsurilor.

Temperatura ideala a apei pentru baita bebelusului este intre 37 si 38 de grade Celsius, dar depinde foarte mult de gradul de suportabilitate a bebelusului.

Specialistii avertizeaza ca oscilatia de temperatura nu trebuie sa fie mai mare de 10 grade Celsius, dar sa nu depaseasca niciodata 48-49 de grade Celsius.
 

Nu umple niciodata cadita


Riscul de inec este substantial crescut in situatia in care exista un volum foarte mare de apa in cadita. Riscul ramane crescut chiar si in putina apa, de aceea este important sa fii mereu cu manutele pe el, insa cu cat nivelul apei creste, cu atat pericolul este mai mare.

Ea trebuie umpluta cam pe jumatate, astfel incat chiar daca micutul aluneca, sa nu existe riscul ca acesta sa se duca la fund si sa fie acoperit complet cu apa, ci doar partial. In acest fel, il poti scoate repede la suprafata si apa nu apuca sa intre pe caile lui respiratorii si sa devina un pericol fatal.
 

Tine electricele departe de cadita si manutele bebelusului


Nu lasa niciun obiect electric, mai ales daca este si bagat in priza, in preajma bebelusului atunci cand este in cadita.

In timpul baitei se agita, iar manutele lui "curioase" pot apuca diverse lucruri dimprejurul caditei. Daca pune manuta pe vreun feon bagat in priza sau alt aparat electrocasnic, exista pericolul sa se electrocuteze. Asadar, "elibereaza" zona din jurul caditei de tot ce poate deveni risc de electrocutare sau ranire (obiecte ascutite, foarfeci etc.), pentru a evita un dezastru.
 

Nu il lasa nesupravegheat nici macar o secunda


Ochii tai trebuie sa fie tot timpul indreptati spre bebe in timpul baitei, iar mainile tale nu trebuie sa fie luate niciodata de pe el.

Toata atentia trebuie concentrata spre bebelus atunci cand sta in cadita cu apa si nu trebuie lasat nesupravegheat niciun moment.

Este foarte important sa te asiguri ca ai langa tine toate produsele necesare pentru baita lui (prosop, halat , produse de spalat, jucarii pentru baita etc.), astfel incat sa nu fi nevoita sa il lasi singurel niciun moment.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului