Cresterea copilului

#familie #copil #siguranta

Siguranta copilului pe strada

Copiii nostri sunt foarte vulnerabili si expusi pericolelor atunci cand noi nu suntem langa ei sa ii protejam, mai ales cand incep scoala sau gradinita. Nu putem fi mereu langa ei sa ii invatam ce este bine si ce rau, asa ca trebuie sa ii pregatim din timp pentru orice situatie neprevazuta.

Iata cateva sfaturi in acest sens.

Strainii

Invata-l pe copil ca nu trebuie sa vorbeasca cu strainii, indiferent de abordare. Un strain este o persoana necunoscuta indiferent de tonul cu care i se adreseaza, indiferent de dulciurile cu care incearca sa il ademeneasca. Explica-i ca este foarte important sa ignore orice fel de oameni pe care nu ii cunoaste si ca altfel pot exista consecinte grave.

Siguranta in scara de bloc si lift

Tot din categoria strainilor, mentioneaza-i micutului tau ca este strict interzis sa intre cu un strain in scara de bloc sau in lift si invata-l sa respinga politicos orice fel de invitatii. Spre exemplu, spune-i ca atunci cand vede pe cineva necunoscut care intra in bloc, sa astepte un timp afara pana cand persoana respectiva pleaca, iar daca strainul il invita si pe el sa intre, sa ii raspunda: "nu, multumesc, imi astept parintii".

Cainii vagabonzi

Desi poate ii plac foarte mult animalele, explica-i ca acelea fara stapan pot fi periculoase chiar daca la prima vedere par blande. Sugereaza-i sa se fereasca de cainii vagabonzi cat de mult poate si sa nu se joace cu ei chiar daca par prietenosi – animalele sunt foarte imprevizibile.

Lacurile

Copiii sunt curiosi din fire si vor sa experimenteze, sa vada si sa simta lucrurile care ii incanta. Astfel, pregateste-l pentru o eventuala vizita in zona unui lac sau a unei ape. Expune-i pericolele: poate cadea in apa, se poate murdari, se poate infecta cu diverse bacterii sau se pot intampla lucruri mult mai grave. Cu apa nu este de joaca, mai ales cand esti mic si nu stii sa inoti – spune-i acest lucru.

Traversarea

Traversarea strazii se face doar pe zebra , niciodata prin locuri la intamplare. De asemenea, vorbeste-i despre importanta semaforului si consecintele nerespectarii regulilor de circulatie. Totodata, invata-l sa se poarte responsabil chiar si atunci cand traverseaza strada – sa nu se arunce pe trecerea de pietoni , ci sa astepte pana cand o masina opreste si sa se asigura ca si cea de pe banda cealalta ii da voie sa treaca.

Deplasarea

Tot din categoria regulilor de circulatie, explica-i copilului ca este foarte important sa circule doar pe trotuar sau prin locurile special amenajate si niciodata pe benzile de mers al masinilor pentru ca se pot produce accidente. In situatia in care, spre exemplu, sunt masini care au blocat in totalitate trotuarul, sa mearga cu grija foarte aproape de ele, nu inainte insa de a se asigura ca nu vin masini in directia lui.

Iesirile cu prietenii

Copilului trebuie sa ii fie foarte clar ca tu ca parinte trebuie sa stii in permanenta unde si cu cine se afla, asa ca este foarte important sa ii explici ca atunci cand vrea sa plece undeva, cu colegii, dupa ore, trebuie mai intai sa vina si sa te anunte. Spune-i pe un ton cat se poate de serios (nu suparat sau rastit) ca este obligatoriu sa iti spuna daca mai intarzie, daca se duce la vreun coleg sau daca profesoara si-a propus sa ii scoata in parc dupa ore.

Obiectele de valoare

Banii sau telefonul mobil (in cazul are unul) sunt lucruri de valoare care nu trebuie lasate oriunde. Explica-i ca aceste obiecte trebuie sa stea in permanenta la el si ca este de preferat sa nu le imprumute nimanui sau sa le arate cu ostentatie.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Sfatul expertului