Cresterea copilului

#sinuzita #rinosinuzita #infectie sinusuri #sinusuri #sinuzita la copii #tratament sinuzita

Sinuzita la copii

Sinuzita este o afectiune caracterizata prin infectarea sinusurilor copilului si apare cel mai adesea in urma unei raceli sau gripe. Este o afectiune frecventa, care nu necesita intotdeuna tratament medical , dar care poate crea complicatii daca nu este diagnosticata si ingrijita corespunzator. Daca micutul tau se plange ca il doare capul, prezinta simptome de raceala si simte dureri si presiune in zona fruntii, deasupra ochilor, este posibil sa sufere de sinuzita.
 

Cauzele sinuzitei la copii


Sinusurile sunt localizate la nivel cranian si reprezinta 4 cavitati sau spatii pline cu aer. Ele sunt captusite cu o membrana mucoasa. Mucusul care circula prin ele este de consistenta celui nazal si are rolul de a curata si elimina bacteriile din aerul pe care-l respiram. Atunci cand aceste spatii se infecteaza, sinusurile se inflameaza si produc sinuzita. Cauzele sunt fie bacteriene, fie virale.

Cea mai frecventa cauza a bolii o reprezinta infectia cu bacterii. Pentru ca bacteriile sa creasca si sa se inmulteasca in sinusuri , trebuie sa existe un mediu favorizant. De aceea, se considera ca sinuzita se declanseaza cel mai adesea dupa o raceala, atunci cand sinusurile sunt vulnerabile la infectii.

Raceala determina inflamarea mucoasei nazale, iar fluidul sau mucusul ramane captiv in sinusuri. Bacteriile cresc si se inmultesc intr-un mediu umed si determina aparitia sinuzitei.

Exista si cativa factori de risc care pot produce sinuzita la copii :
 

  • expunerea la substante chimice iritante (la bazinul de inot);
  • guturaiul;
  • polipii mari sau largi permit blocarea cailor sinusurilor nazale;
  • fumatul pasiv.


Simptomele sinuzitei la copii


Simptomele bolii sunt extrem de asemanatoare cu ale unei raceli, dar exista si cateva particularitati care o dau de gol. Daca micutul tau manifesta 1-2 simptome din lista urmatoare, este foarte probabil sa aiba sinuzita:
 

  • nas infundat (respiratie pe gura);
  • secretii nazale groase, galbui sau verzi;
  • dureri la nivel facial sau senzatie de presiune la nivelul fruntii (in special in zona de deaspura ochilor - sinuzita frontala - sau in spatiul dintre sprancene);
  • umflarea zonei de sub si de deasupra ochilor;
  • dureri de cap;
  • halena sau respiratie urat mirositoare;
  • posibile dureri dentare;
  • febra, mai ales la sinuzita bacteriana.


Tratamentul sinuzitei la copii


Cele mai multe cazuri de sinuzita la copii nu necesita niciun fel de tratament. Durerile si inflamatia trec de la sine in cateva zile distanta de la declansarea simptomelor.

Atunci cand simptomele persista, iar starea copilului se inrautateste, este indicat sa se intervina terapeutic.

Conduita terapeutica vizeaza in special reducerea inflamatiilor, tratarea infectiei, drenajul si mentinerea deschisa a sinusurilor.

Tratamentul prescris depinde aproape in totalitate de cauza care a declansat afectiunea - virus sau bacterie.

In cazul sinuzitei bacteriene medicul prescrie antibiotice, insa cea virala nu poate fi vindecata in acelasi mod. Pe langa antibiotice, medicii ar putea prescrie si o serie de antihistaminice si decongestionante, pentru a ameliora simptomatologia care provoaca disconfort puternic copilului.

In situatia in care sinuzita copilului are o cauza virala, scopul terapeutic este acela de a alina disconfortul si de a ameliora simptomele. Masurile terapeutice sunt asemanatoare cu cele pentru raceala, copilul avand nevoie de odihna, hidratare intensa, calmante pentru dureri, comprese calde sau decongestionante.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Culorile care atrag noroc in casa ta

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare