Cresterea copilului

#protectie solara #raze ultraviolete #cancer de piele #melanom #cataracta #adolescenti #solar

Solarul, risc de cancer pentru adolescenti

Academia Americana de Pediatrie ii avaertizaza pe adolescenti, dar si pe parinti ca riscul de cancer a crescut semnificativ in ultimii ani din cauza bronzarii artificiale, in special in randul minorilor. Acestia sunt foarte supusi cancerului de piele pentru ca se expun in exces la razele ultraviolete care sunt atat de puternice si periculoase.

 

Care sunt riscurile bronzarii la solar


Riscul de melanom a crescut destul de mult in ultimii 30 de ani (cu 3.2% in fiecare an), iar forme letale dezvolta de obicei femeile cu pielea foarte alba, cu varste cuprinse intre 15 si 39 de ani. Melanomul este al doilea tip de cancer intalnit in mod frecvent in cazul femeilor.


Expunerea excesiva la bronzarea de la solar nu doar ca provoaca melanom,  ci duce si la aparitia ridurilor inca de la varste fragede, slabeste elasticitatea pielii care duce la obraji cazuti si apoi la decolorarea pielii. De asemenea, utlizarea excesiva a solarului poate duce si la cataracta.


Conform declaratiei unui resprezentant al Academiei Americane de Pediatrie ”radiatiile cu ultraviolete sunt un pericol real pentru copii, mai ales ca popularitatea pielii bronzate obtinute la saloanele de specialitate a crescut foarte mult in randul tinerilor. Acest lucru este cauzat in special de faptul ca adolescentii nu folosesc o crema de protectie impotriva razelor UV, dar si pentru ca se expun solarului mai mult timp decat este indicat tocmai in ideea de a obtine o piele aramie intr-un timp foarte scurt. De asemenea, foarte multi tineri nu poate ochelarii de protectie pentru a evita bronzarea cu semne, fara sa ia in calcul riscul aparitiei cataractei.


Partea proasta este ca multi parinti nu sunt constienti de aceste pericole sau nu dau foarte importanta acestui lucru din cauza lipsei de informatie sau pentru ca cedeaza pur si simplu la rugamintile adolescentului.


Un parinte este dator sa ii explice copilului pericolele la care se expune atunci cand merge la un salon de bronzat si mai ales daca o face in mod excesiv. De asemenea, tine tot de parinte sa ii expuna adolescentului si celelalte optiuni pe care le are:

 


Ce propun specialistii


In prima instanta, acestia sustin instituirea unei interdictii in ceea ce priveste utilizarea saloanelor de bronzat de catre persoanele sub 18 ani.  De asemenea, se doreste implementarea unor ore speciale la scoala in care sa se discute despre riscurile pe care le implica aceasta bronzare, dar si o campanie de educare a parintilor, pentru ca acestia sa constientizeze pericolele care ii pandesc pe copiii lor.


Potrivit unui studiu recent, 40% dintre parinti nu stiu ca saloanele de bronzat pot fi daunatoare pentru sanatatea copiilor, motiv pentru care nu au nimic impotriva ca acestia sa mearga in astfel de centre. Din momentul in care parintii vor intelege care sunt riscurile utilizarilor solarului, se presupune ca riscul cancerului de cancer de piele va scadea semnificativ.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului