Cresterea copilului

#performante scolare #elevi #scoala

Solutii obiective pentru evaluarea performantelor scolare

Nivelul de pregatire al elevului variaza pe parcursul procesului educational, de aceea evaluarea constanta este un principiu de baza in invatare. Evaluarea permite identificarea lacunelor si a dificultatilor, astfel incat elevul sa poata beneficia de masuri de ameliorare a rezultatelor si competentelor. Din nefericire, notele si calificativele de la scoala nu reflecta mereu nivelul copiilor.

 

Factori diversi influenteaza obiectivitatea procesului de evaluare, mai ales intr-un mediu cu multi elevi, care favorizeaza notarea prin contrast, prin asocierea cu experiente de verificare anterioare si vanarea notei. Este important pentru elevi sa stie la ce nivel se afla, in special in vederea pregatirii pe termen lung. Nu poti pacali un examen daca invatarea a fost deficitara timp de ani de zile, asa ca gasirea unor solutii obiective de evaluare a performantelor scolare trebuie sa preocupe atat parintii, cat si copiii.

Evaluarea din exterior

Chiar daca pregatirea didactica a profesorilor pune accentul si pe erorile de evaluare, constientizarea lor nu este mereu de ajuns pentru a le evita. Notarea eticheta este una dintre erorile comune, care apara cand parerea favorabila sau nefavorabila despre un elev influenteaza rezultatul evaluarii. Exigenta crescuta sau prea relaxata poate, de asemenea, influenta notarea rezultatelor scolare. In plus, cand o persoana petrece mult timp cu alta, indiferent de activitate, are tendinta de a-i evalua performantele subiectiv.

Este valabil si pentru profesorii de la clasa ai copilului si chiar si celor cu care face pregatire suplimentara. Aceste erori de evaluare apar si la cele mai impartiale cadre didactice, pentru ca nu tin de vointa, ci de subconstient. Un cadru didactic care nu a interactionat cu elevul anterior este de cele mai multe ori mai obiectiv decat unul de la clasa. Poti apela la un profesor strain copilului daca vrei sa apreciezi mai realist performantele scolare ale copilului.

Folosirea testelor din culegeri sau de pe internet

Culegerile au reprezentat o sursa de invatare si evaluare pentru generatii de elevi. Testele de la finalul capitolelor sau ale volumelor acopera o gama larga de informatii si competente. Totusi, pentru multi elevi tentatia aruncarii unei priviri la finalul cartii este prea mare. Autoevaluarea obiectiva este imposibila deseori chiar si cand ei nu triseaza, pentru ca unele rezultate pot fi interpretate. Bineinteles, iti poti supraveghea copilul in timp ce lucreaza si realiza tu compararea rezultatelor, dar nu ai mereu timp pentru a face asta.

In plus, alegerea testelor nu este usor de facut, pentru ca in culegeri se strecoara inevitabil si itemi nepotriviti, greseli de formulare, de ortografie si chiar de logica. Internetul este o sursa bogata in teste, dar si acestea pot prezenta aceleasi limitari. Asadar, daca alegi aceasta metoda pentru testare, acorda atentie constructiei itemilor si celorlalte aspecte care pot afecta viabilitatea evaluarii.  

Utilizarea unei platforme de teste standardizate

Platformele cu teste de evaluare scolara pentru elevi sunt un mijloc obiectiv de a aprecia performantele la orice nivel. Testele standardizate sunt alese aleatoriu de inteligenta artificiala, in functie de nivelul si capitolul ales, pentru ca factorul uman sa influenteze cat mai putin desfasurarea lor. Metodologia lor este adaptata evaluarii continue, astfel incat elevul sa isi verifice nivelul pe tot parcursul anului scolar. Inteligenta artificiala ofera si rezultatele evaluarii, astfel incat obiectivitatea sa fie maxima.

Platformele online de evaluare aduc in plus si responsabilizarea elevului, pentru ca acesta isi poate afla oricand nivelul real si il poate compara cu cel al altor elevi. Clasamentul national online pe care copilul il poate accesa oricand are un efect motivant mai puternic decat notele obtinute la clasa, pentru ca elevul stie ca obiectivitatea inteligentei artificiale este maxima.

Obiectivitatea testarii abilitatilor deprinse la scoala este esentiala pentru progresul in invatare. Realizarea verificarii de catre un profesor strain, folosirea testelor clasice si accesarea platformelor online de testare sunt modalitati de obtinere a unei evaluari cu un grad ridicat de obiectivitate.    

Sursa foto: https://www.pexels.com/photo/young-woman-using-laptop-and-taking-notes-4492126/

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului