Cresterea copilului

#sarcina #sport #cezariana #efort fizic #prevenire cezariana #diabet melitus

Sportul la gravide previne cezariana de urgenta

Femeile care fac miscare in timpul sarcinii sunt mai putin predispuse la o nastere de urgenta prin cezariana, au descoperit cercetatorii. Potrivit acestora, o plimbare vioaie, de cel putin trei ori pe saptamana, scade cu pana la 50% riscul de a da nastere unui bebelus cu o greutate peste medie, aceasta fiind una dintre cauzele operatiilor de urgenta.

Precedentele studii au aratat ca micutii adusi pe lume prin operatia de cezariana nu beneficiaza de anumiti anticorpi care ii pot ajuta sa isi intareasca sistemul imunitar, prevenind astfel aparitia mai multor boli cum sunt infectiile sau astmul. In plus, acesti copii sunt mai predispusi la obezitate in copilarie, iar acest lucru duce la aparitia diabetului zaharat, potrivit Daily Mail.

Actuala cercetare a implicat 510 femei gravide, care aveau un stil de viata sedentar. Ele au fost impartite in doua grupuri. Primului grup i s-a oferit un program regulat de exercitii (sesiuni a cate 55 de minute de aerobic si intarire a muschilor timp de 3 zile pe saptamana in ultimele 6 luni de sarcina), iar celui de-al doilea grup i s-a oferit o ingrijire standard.

In urma programului de sport, riscul de a naste bebelusi care sa cantareasca peste 4 kg a scazut cu 58%. Mai mult, doctorii au constatat ca numarul de nasteri prin cezariana a scazut cu 34%.


Mamele care sufera de obezitate, predispuse la cezariana

"Descoperirile intaresc ideea ca trebuie sa incurajam exercitiile fizice supravegheate in timpul sarcinii, pentru a combate efectele negative ale diabetului gestant melitus", a declarat doctorul Jonatan Ruiz de la Universitatea Granada, Spania.

Diabetul melitus este o afectiune dobandita de femeile sanatoase chiar in timpul sarcinii. Ele dezvolta astfel intoleranta la glucoza in timp ce poarta copilul in pantece.

Miscare este recomandata si in cazul viitoarelor mame care sufera de obezitate. Din cauza hipertensiunii si a cheagurilor de sange care se dezvolta pe artere, aceste femei sunt incadrate in categoria sarcinilor cu risc, ce trebuie mai atent monitorizate. In cazul lor nasterea prin cezariana este mai frecventa. Studiile cercetatorilor au fost publicate in British Journal of Sports Medicine.

Sursa foto: dailymail.co.uk

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului