Cresterea copilului

#stat pe burta #bebelus

Statul pe burtica: de ce este important pentru sanatatea bebelusului

Statul pe burtica reprezinta o etapa noua in dezvoltarea unui bebelus, iar specialistii spun ca sanatatea lui depinde in mare masura de aceasta pozitie. Pentru o buna dezvoltare a bebelusului, medicii recomanda alternarea pozitiei clasice a statului pe spate cu statul pe burtica.

Iata de ce este important sa-ti asezi bebelusul pe burtica, cel putin 5 minute pe zi.

Contribuie la dezvoltarea muschilor

La inceput, statul pe burtica poate fi o pozitie mai putin comoda pentru bebelus, deoarece este nevoit sa-si tina capul ridicat. Spre deosebire de statul pe spate, in aceasta pozitie bebelusul este nevoit sa-si puna muschii la treaba. In timp, el va invata sa se ridice mai repede, sa se rostogoleasca, sa stea in sezut, apoi sa mearga de-a busilea.

Si bebelusii care nu sunt tinuti pe burtica isi dezvolta musculatura, dar putin mai tarziu.

Previne plagiocefalia pozitionala

In primele luni de viata, bebelusul isi petrece majoritatea timpului stand pe spate. Aceasta pozitie, desi confortabila, poate duce la aparitia plagiocefaliei pozitionale, adica la turtirea capului. Pentru a preveni aceasta afectiune, medicii recomanda sa asezi copilul si pe burtica din cand in cand pe parcursul zilei.

Pe langa prevenirea turtirii capului, statul pe burtica il ajuta pe bebelus sa isi dezvolte mai bine muschii din zona umerilor si muschii gatului. Cu timpul, sugarul va putea sa aiba o precizie mai mare in miscarea si sustinerea capului.

Ce faci daca bebelusul refuza sa stea pe burta

Deoarece este o pozitie incomoda, unii bebelusi pot refuza sa o accepte. Acest fapt nu ar trebui sa te determine sa nu-l mai asezi pe burtica. Daca incerci sa ii creezi un cadru relaxant, va fi incantat sa descopere lumea stand pe burtica.

Pediatrii spun ca primul pas pentru a face statul pe burta o pozitie atractiva este sa asezi sub bebelus un material moale, iar sub umeri sa-i rulezi un prosop. Astfel, ii va fi mai usor sa impinga mainile si sa ridice capul.

Asezarea unor jucarii in fata bebelusului este o alta metoda prin care ii poti starni curiozitatea si il poti face sa uite ca sta intr-o pozitie incomoda.

Nu pleca de langa bebelus cand sta pe burtica, deoarece nu se va simti in siguranta si va percepe aceasta pozitie ca pe un lucru rau.

O alta solutie oferita de specialisti este asezarea bebelusului cu burtica pe abdomenul tau sau al tatalui. Astfel, nu doar ca isi va dezvolta musculatura, dar va simti si o apropiere mai mare fata de parinti si va fi fericit.

Sursa foto:  adenandanais.com

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Sfatul expertului